Plinovodom iz Hrvatske plin stiže u Hercegovinu i Središnju Bosnu

Iako izvješća o poslovanju Gospodarskog društva za proizvodnju i transport plina „BH-gas“ d.o.o. Sarajevo za 2017. i 2018. godinu nisu na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH dobila potporu većine izaslanika u ovom domu, vrlo značajan projekat čiji je dio „Bh-gas“ dobio je „zeleno svjetlo“ u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije BiH. Riječ je projektu „Južna interkonekcija BiH i RH“, vrijednom 100 milijuna eura, a čiji je promotor uz „Bh-gas“ i hrvatska tvrtka „Plinacro“ d.o.o Zagreb.

Ovim projektom predviđena je gradnja plinovoda u duljini od 162 km, od kojih 114 km otpada na glavnu trasu dok je preostalih 68 km duljina plinovoda koji se odvaja za Mostar, odnosno Hercegovinu te dalje prema Središnjoj Bosni. Sredstva su najvećim dijelom osigurana iz europskih fondova i povoljnih kreditnih linija, USAID-a te drugih međunarodnih organizacija, a Projekt snažno podupiru i Energetska zajednica te Europska unija.

“Južna interkonekcija BiH i Hrvatske” je projekat interkonekcije plinskih sustava BiH i Hrvatske čiji je glavni cilj osigurati novi pravac te pouzdanu i sugurnu opskrba prirodnim plinom za BiH. Projekat je dio EnC plinskog prstena koji omogućava povezivanje sa već integriranom plinskom mrežom EU i tranzitom plinovoda kroz BiH u pravcu jug-sjever i obratno. Povezivanjem na Južni plinski koridor te pristupom skladišnim kapacitetima u okruženju i planiranom LNG terminalu, osigurala bi se diversifikacija izvora i značajno povećanje sigurnosti opskrbe FBiH, a samim time i BiH prirodnim plinom. Također, realizacijom ovog projekta osigurala bi se mogućnost korištenja prirodnog plina u novim područjima u Federaciji BiH, novih i postojećih potrošača na postojećem sustavu plinovoda u svim sektorima potrošnje. Uz kvalitetniju oprskbu i nove korisnike, ostvarili bi i značajni učinci u oblati zaštite okoliša u BiH ali i zemljama regije, kroz na smanjenje CO2, SO2 i Nox.

Povećanje zaposlenosti kroz mogućnost otvaranja tvrtki iz oblasti projektiranja i izvođenja unutarnjih plinskih instalacija kao i novih industrijskih kapaciteta, još je jedan u nizu pozitivnih učinaka po gospodarstvo u F BiH koji su navedeni u Projektu “Južna interkonekcija BiH i Hrvatske”.

Imajući u vidu izuzetan značaj projekta u kontekstu regionalnog povezivanja plinskih mreža, sa ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta prirodnog plina u ovom dijelu Europe i dalje sa zemljama članicama EU, projekat je zajedno sa projektima Sjeverna i Zapadna interkonekcija BiH/RH uvršten u Desetogodišnji plan razvoja plinskih mreža za 2017. godinu Europske mreže operatora plinskog sustava – ENTSOG TYNDP 2017. Prema predinvesticijskoj studiji iz 2013. godine Projekt “Južna interkonekcija BiH-Hrvatska” predviđa dva pravca izgradnje plinovoda u iz RH prema BiH; Ploče-Mostar-Sarajevo i Zagvozd-Posušje-Novi Travnik. Projekat „Južne interkonekcije BiH-RH“, plinovod Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar nastavlja se na plinovod Zenica-Travnik sa odvojcima za Busovaču i Novi Travnik. plinovod Zenica-Travnik koji je je Odlukom Vlade Federacije BiH iz 2008. godine proglašen projektom od interesa za FBiH, a zajedno sa ovim nastavkom čini projekat neophodne nove plinske interkonekcije BiH sa susjednim državama. Projekat izgradnje plinovoda „Južna interkonekcija BiH i RH“ pravac Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar 2017. godine proglašen projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH.

Kad je u pitanju opskrba naše zemlje prirodnim plinom, trenutačno smo potpuno ovisni o samo jednom izvoru opskrbe, a to je ruski plin. Upravo ovisnost o jednom izvoru BiH je dodatno u nepovoljnom položaj imajući u vidu činjenicu da do plin iz Rusije do BiH stiže transportnim pravcem kroz Ukrajinu, Mađarsku i Srbiju. Ta nepovoljna pozicija dolazi do izražaja u kriznim situacijama kada radi nepostojanja alternativnog izvora dolazi do potpunog prekida opskrbe plinom potrošača u BiH.Projektom „Južna interkonekcija BiH i RH“ kojeg je odobrio Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na svojoj posljednjoj sjednici, FBiH bi rješila i ovaj problem jer bi imala kvalitetnu alternativu i postala dio euroske mreže plinovoda.

Prethodni članakNovih pet medalja za karataše Ipona
Sljedeći članakGrađanima BiH od danas otvorena vrata Njemačke: Novi zakon stupa na snagu