Plavu vodu brane i Travničani iz MZ Stari grad, Vitežani ne žele kredite

Sudeći prema sadašnjem raspoloženju stanovnika MZ Stari grad, Regionalni vodovod „Plava voda“ teško će biti realiziran. Mještani MZ kojoj pripada Plava voda i turistički kompleks traže da biološki minimum umjesto 200 bude 400 litara u sekundi u svakom trenutku. Vitežani ne priječe prolazak vodovoda kroz općinu, ali ne žele plaćati kredit jer imaju dovoljno svoje vode.

Rate kredita

Busovača zbog ekonomskih prilika nije u mogućnosti otplaćivati rate kredita koji još nije ni odobren.
Regionalni vodovod „Plava voda“ kojeg su formirali općine Travnik i Zenica u omjeru kapitala 51:49 posto po svemu sudeći teško će biti realiziran jer su se pred ovu investiciju vrijednu oko 20 milijuna eura ispriječili mnogobrojni problemi. Travnik i Zenica zamislili su da se Plavom vodom pored njih opskrbe i općine Vitez, Novi Travnik i Busovača. Investicija bi se realizirala uz pomoć kredita EBRD i CEB. Ovim projektom kvalitetnu vodoopskrbu dobilo bi preko 100 tisuća stanovnika. Ukupna dužina trase vodovoda iznosi oko 33 kilometra, a planirano je da se projekt završi do 2014. godine.
– Nakon skoro dvije godine rada na tom projektu urađen je idejni projekt, studija izvodljivosti, potpisan načelni sporazum, provedene neke procedure oko samog financiranja projekta. Moram ipak reći da je projekt još uvijek u pripremnoj fazi. On se odvija po planu, mnoge aktivnosti idu svojim tijekom. Projekt je regionalnog karaktera, pokriva dvije županije. Ugovor za kreditiranje još uvijek nije potpisan“ kaže nam Ernad Granić, direktor JP regionalni vodovod „Plava voda“.

Zahtjevi građana

S druge strane, stanovnici MZ Stari grad kojoj pripada i izvorište, ali i turistički kompleks „Plava voda“ digli su se na noge kada su doznali da investitori ostavljaju biološki minimum samo 200 litara u sekundi protoka „Plave vode“. Sadašnjih protok je navodnih 1.400 litara u sekundi.
– Tražimo da biološki minimum bude 400 litara u svakom trenutku – kazao je Semir Terzić, predsjednik MZ-a.

Općini Vitez ne treba “Plava voda”

Komisija formirana od Općinskog vijeća nakon mjerenja, uvida u dokumentaciju i stvarnih potreba donijela je zaključak da općini Vitez ne treba „Plava voda“, ali ne treba ni priječiti da vodovod prođe kroz općinu za potrebe Zenice – izjavio nam je Dragan Stojak, direktor komunalnog poduzeća Vitkom iz Viteza.
Alojz Mlakić, vijećnik OV Vitez, dodaje: – Prema ponuđenom ugovoru i cijeni cjevovod bi otplaćivali oko 300 tisuća KM godišnje, vodu koju bi morali plaćati, plaćali bi oko 540 tisuća KM godišnje, što je negdje 840 tisuća godišnje. Ako je kredit na 15 godina, onda je to ogroman novac.

Srećko Stipović / VL