Planirano smanjenje broja vojnika i perspektivnih lokacija

Pregled obrane, zajedno s Planom modernizacije Oružanih snaga BiH, na osnovu zaključaka i smjernica Predsjedništva BiH sačinilo je nedavno Ministarstvo obrane BiH. Smanjenje broja vojnika i perspektivnih lokacija predviđeni su Pregledom obrane, dokumentom koji predstavlja viziju Oružanih snaga BiH za idućih 10 godina, piše Večernji list BiH.

Tako se između ostalog podrazumijeva modernizacija vojske uz nabavu borbenih oklopnih vozila, helikoptera i brojne druge opreme. Dvije od osam točaka informacije govore o redefiniranju popune Oružanih snaga BiH te broju perspektivnih lokacija. Planom obrane predviđeno je smanjenje broja profesionalnih vojnika u Oružanim snagama s postojećih 10.000 na 9200, a rezervnog sastava s 5000 na 4600, dok je broj civila ostao nepromijenjen i iznosi 1000. Ovim dokumentom broj perspektivnih lokacija s postojeće 63 smanjuje se na 57 od čega su šest skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Prilikom redefiniranja broja perspektivnih lokacija, istaknuto je u informaciji, vodilo se računa o entitetskom i regionalnom balansu. U strukturi pješadijskih brigada, u okviru svih prvih pješadijskih bataljuna, definirane su prve motorizirane satnije, koje po svojoj strukturi i opremi u potpunosti ispunjavaju provedbu NATO koncepta operativnih sposobnosti i ocjenjivanja.

Pregledom obrane u segmentu poboljšanja i unapređenja inženjerijske podrške pri pješadijskim brigadama ugrađene su inženjerijske satnije koje će biti popunjavane jednim aktivnim inženjerskim vodom, dok će se ostali dio nalaziti u rezervi. U segmentu poboljšanja i unapređenja sustava logističke podrške gdje je to neophodno ugrađene su logističke jedinice, radi poboljšanja izravne podrške.

U brigadi zračnih snaga pored postojećih jedinica ugrađena je dodatna letačka satnija radi boljeg pokrivanja cijele BiH. U skladu sa ne i Oružane snage BiH nastavit će rad na izradi plana za provedbu Pregleda obrane i nove strukture Oružanih snaga BiH, kao i na izradi akcijskog plana provedbe Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, navodi se.

Prethodni članakKupres će ovoga ljeta s najviše Ivana na svijetu obilježiti dan Svete Obitelji
Sljedeći članakEvo u koje države državljani BiH ne bi trebali putovati