Za plaćeni boravak uz dijete roditelji umjesto kreveta dobiju stolicu

Ono što je u većini europskih zemalja uobičajeni standard, roditelji bolesne djece u BiH mogu samo sanjati. Naime, roditelji koji žele biti uz svoju djecu koja su hospitalizirana moraju to platiti, a što je najtužnije, za smještaj koji uključuje 24-satni boravak u bolnici dobiju samo stolicu.

Lavinu glede neuvjetnog smještaja roditelja bolesne djece pokrenuli su Dalibor i Sanja Mićić koji su na društvenim mrežama objavili fotografije i komentare o uvjetima u bijeljinskoj bolnici, gdje je liječena njihova petogodišnja kći.Kako bi bila uz svoje bolesno dijete, majka je za sedam dana u bolnici platila 140 KM, ali za taj novac, tvrdi, nije dobila gotovo ništa.

Morala je i tijekom dana i noći biti u pidžami i papučama iako nije dobila krevet, nego samo drvenu stolicu na kojoj će sjediti uz dijete. Mogla je koristiti toalet, koji nije bio baš čist, i hranu od koje bi se i zdrav razbolio, kazao je Dalibor.Sanja dodaje kako je u tanjuru rijetke čorbe od krumpira i riže nalazila ostatke hrane od prethodnog dana, pa čak i muhe. Najstrašnije je što takvu hranu jedu i bolesnici, kazala je Mićić, prenosi Blic. I drugi roditelji žalili su se na društvenim mrežama i lokalnim portalima na tretman u bolnicama, a najviše pritužbi bilo je na bolnice u Bijeljini i Foči. Nezadovoljnici su se javljali i u našu redakciju, ali nisu bili spremni otkriti identitet zbog straha da bi im dijete moglo ponovno završiti u bolnici. Na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a u bolnici mogu besplatno boraviti majke koje doje djecu.Plaćanje boravkaJedan roditelj može na teret Zavoda biti pratitelj djetetu do šest godina ako za to postoje medicinske indikacije. Na besplatnu pratnju majke ili oca pravo imaju i djeca oboljela od malignih bolesti i mališani sa smetnjama u razvoju.Svi ostali to moraju platiti, ali nije u redu, ako netko plati, da ne dobije odgovarajuću uslugu. Zato ću podrobno ispitati ove slučajeve, kazao je za Blic ministar zdravlja RS-a Dragan Bogdanić.Ravnatelji bolnica tvrde kako je ova priča “prenapuhana”. Iz Opće bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini čak komentiraju kako je riječ o “samo jednoj majci koja se raspisala na Facebooku”, a da se nije požalila ni šefici pedijatrije ni ravnatelju bolnice Siniši Maksimoviću.

Ona je, kao i druge majke pratilje, dobila tri obroka, upotrebu tuš-kabine i toaleta te stolicu. Krevet nije dobila jer je gužva, a prednost imaju bolesna djeca, tvrdi ravnatelj Maksimović.Na pitanje Blica kako majke, koje umjesto kreveta dobiju drvenu stolicu, provode noći u bolnici, dr. Maksimović kaže da “uz dijete u krevetu uvijek ima malo mjesta”. Roditelj je najčešće najvažniji član djetetova liječničkoga tima, tvrde liječnici. Djetetov mir i osjećaj sigurnosti od najveće su važnosti pri njegovu liječenju. Toga, naravno, nema ako dijete nije s roditeljem.

Prethodni članakMercedesom se zabio u butik u centru grada
Sljedeći članakŠokantne tvrdnje: Toše Proeski je ubijen, a ovo su dokazi za to