Pješice u Vukovar

Sjenama žrtva Vukovara, 18. studenog, na dvadesetprvu godišnjicu pada ovog hrvatskog grada heroja u ruke srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA, poklonit će se i četvorica Travničana, istaknutih dragovoljaca HVO-a, pukovnik Marinko Jurčević Špiro, Bojnik Srećo Čuturić, natporučnik Mirko Mijić i poručnik Mladen Perčinlić.

Oni su, naime, na put dug oko 300 kilometara pješice do Vukovara krenuli u utorak oko 9 sati nakon što su u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu prisustvovali jutarnjoj svetoj misi i na spomen-obilježje poginulim braniteljima srednje Bosne u Križančevu Selu nadomak Viteza, upalili svijeće i kratko se molili za njihove duše.

Osim Mladena Perčinlića, svi oni imaju iskustva hodočašćenja pješice u Vukovar, ali i u Sinj, Škabrnju i u druga svetišta i hrvatska stratišta u BiH i u Hrvatskoj.

Trasa njihovog hodočašća vodi iz Viteza preko Zenice, Doboja i Šamca u BiH, pa preko Save, Babine Grede i Vinkovaca do Vukovara gdje će, planiraju, stići dan uoči dvadesetprve godišnjice velike vukovarske tragedije. Poklonit će se žrtvama Ovčare, a 18 studenog prisustvovat će komemorativnom skupu i sveto misi zadušnici, a na vukovarskom groblju, uz spomen-obilježje žrtvama srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA položit će cvijeće i upaliti svijeće.

Hodočašće četvorice Travničana, istaknutih branitelja i uzornih građana, pomogao je jedan broj tvrtki, organizacija i udruženja iz srednje Bosne ali i iz Hercegovine, a posebno ističu prijatelje i suborce iz srednjobosanskih županijskih udruga Nositelja ratnih odličja i Udruge maloljetnih pripadnika HVO-a, na čelu s predsjednicima, Jozom Stojakom Mungosom i Vladom Perićem.

Zvonimir Čilić / VL