Pješice od Travnika do Bleiburga

Jučer ujutro je Marinko Jurišić zvani Špiro iz crkve sv. Ivana Krstitelja u Travniku, nakon jutarnje mise, krenuo pješice prema Bleiburgu kako bi odao počast u spomen svim Hrvatskim žrtvama Bleiburga.

Marinko Jurišić, rođeni je Travničanin. Bio je branitelj u domovinskom ratu, a bio je i zatočen u logoru Manjača. Hodočašće u Bleiburgu mu nije prvo, do sada je nekoliko puta hodočastio i u Vukovar.

Marinku redakcija portala Vitez.info želi mnogo sreće u ispunjenju njegova cilja!

Pokolj u Bleiburgu je ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kojeg je počinila Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Početak ove tragedije dogodio se 15. svibnja 1945. kada su se Hrvatska vojska i civili počeli povlačiti prema Britanskoj vojsci kod Bleiburga. Sam pokolj započeo je 17. svibnja, a nastavio se u nekoliko narednih mjeseci. Bleiburg je postao simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika 1945., iako je samo manji dio vojnika i civila ubijen na samoj Bleiburškoj poljani i u okolici. Sudeći prema istraživanjima Vladimira Žerjavića čije se procjene uzimaju kao najvjerodostojnije, ukupan broj žrtava iznosi oko 50 tisuća. Zato se imenom Bleiburški pokolj označavaju svi ti pokolji zarobljenika, bez obzira gdje se dogodili. Većina zarobljenika ubijena je na marševima kroz Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima tijekom sljedećih mjeseci. To je u hrvatskoj iseljeničkoj literaturi nazvano Križni put.

Prethodni članakVitez dobio trideset kontejnera za razvrstavanje otpada
Sljedeći članakJAVNA TRIBINA: Što nakon Osnovne škole?