FOTO: Pješačenjem odali počast poginulim ubijenim i nestalim

U obilježavanje dvadesettreće godišnjice progona Hrvata Travnika, na području župe Brajkovići, uključila se i Udtuga mladih ove župe „Zora“.

Naime, organizirali su hodočašće – pješačenje od crkve sv. Duha u Novoj Biloj ka Brajkovićima, stazama „križnoga puta“ žitelja brajkovačke župe koji su se 8. i 9. lipnja pod kišom metaka, granatirani povlačili, bježali ka Lašvanskoj dolini u kojoj je već odavno bjesnio hrvatsko-bošnjački rat. A Hrvati su Lašvansku dolinu hrabro branili.

U ovoj akciji pomogli su im i članovi Hrvatskog planinarskog društva „Vitez“ i u srijedu prije podne ispred novobiljanske crkve, u ratu bolnice, ka Brajkovićima je krenulo stotinjak hodočasnika pješaka, članova „Zore“, HPD „Vitez“ i skupine građana iz Lašvanske doline. Sad su išli u drugom smjeru, ka Brajkovićima pa se može reći da je to hodočašće-pješačenje imalo i određenu simboliku. Naime, moglo se protumačiti i pozivom na povratak u Brajkoviće, u župu u kojoj sada živi oko 400 žitelja hrvatske nacionalnosti od predratnih 5.600.

Njihov dolazak na Ovnak, nekoliko minuta prije početka svete mise zadušnice prisutni su pozdravili burnim i dugotrajnim pljeskom.