Pitanja bez odgovora

Vitez je u nedjelju u Sarajevu u susretu s Olimpikom osvojio bod koji ima veliku težinu jer je osvojen u gostima protiv direktnog konkurenta u borbi za ostanak u Premijer ligi.

Najavljivali su Vitežani uspjeh u ovoj utakmici, čak i puni plijen, a sada ne kriju zadovoljstvo i osvojenim bodom. Jer, cijelo poluvrijeme igrali su s igračem manje, a kada se k tomu doda i „domnaćinsko“ (navijačko) suđenje suca Dragana Petrovića iz Banja Luke i njegovog drugog pomoćnika Igora Radakovića iz Gradiške., onda se polovičan uspjeh Viteza u ovom susretu s pravom može ocijeniti zlata vrijednim.

Jer, tvrde Vitežani, a njihove tvrdnje, na žalost, samo djelomično (?), potvrđeni su i u emisiji BH Telecom Premijer lige BiH. Naime, bilo je na toj utakmici još nekoliko spornih detalja koje je trebalo prikazati, prokomentirati… a nije. Zašto? Zašto, recimo, nije prikazan detalj, moguće zaleđe igrača Olimpika, koje je prethodilo dosuđenom jedanaestercu i isključenju centralnog braniča Viteza, Jevtića. Zašto nije prikazan detalj iz 93 minute utakmice kada je sudac Petorvić ostao slijep i njem nakon vrlo, vrlo sumnjive situacije (prekršaj nad Đurićem) u kaznenom prostoru domaćina.

Bilo je na toj utakmici još detalja vrijednih pažnje jer su, odreda, potvrđivali neujednačenost kriterija suđenja, koje je, kao po pravili, išlo na štetu Vitežana. Svakako je umjesno pitanje, ističu iz NK Viteza, za delegata utakmice, što je, cijelo drugo poluvrijeme radio uz liniju, iza leđa drugog pomoćnog suca Igora Radakovića, generalni tajnik Olimpika, Hamdija Spahić? Gdje je mjesto generalnom tajniku kluba domaćina? Sigurno ne uz aut liniju, iza pomoćnog suca, koga, sigurno nije propitivao za zdravlje?

Umjesno je i pitanje kako to da ovakvu utakmicu sude suci iz Banja Luke (Petrović) i Gradiške (Radaković), odakle je i Borac koji se grčevito bori za ostanak u Premijer ligi kao i Vitez. Ako su svima čiste namjere onda se može govoriti o neprofesionalnost, čak o šlamperaju, nadležnih službi Saveza.

No to su pitanja koja NK Vitez mora odlučno postaviti Televizijskoj kući BHT1 i nadležnim strukturama NS BiH, koji se samoljubljivo hvale „čistoćom“ i dobrim suđenjem, zavaravajući tako i sebe i sportsku javnost koja vidi, zna i razumije.

„Sve to o čemu govorite nije u domeni igrača iako se, direktno i indirektno odnosi na nas. Naše je raditi, boriti se,šutjeti, trpjeti i nepravde, igrati što bolje znamo i možemo, a drugi bi o svim tim problemima morali misliti, o njima voditi računa i svesti ih na najmanju moguću mjeru“, kazao je nakon utakmice u Sarajevu najbolji igrač susreta, golman Viteza Ivan Tirić koji je, uz dobre i sigurne obrane „skinuo“ i jedanaesterac iskusnom Muharemović.