Pijetet, sjećanje i druženje

Pripadnici Druge bojne „Viteške“ brigade HVO-a iz Viteza ne prekidaju lijepu tradiciju druženja koju organiziraju jedanput godišnje, naizmjenično u mjestima gdje su bila sjedišta četiriju  satnija ove bojne. Ove godine, u subotnje predvečerje 5. kolovoza, deseti put zaredom, druženje je organizirano u naselju Jardol, u mjestu zapovjedništva III satnije. Okupilo se četrdesetak odreda istaknutih ratnika, dragovoljaca HVO-a.

Predvodili su ih, zapovjednik Druge bojne, brigadir Žarko Šarić, te zapovjednici satnija, Jozo Radman, Dominko Matijanić i Anto Žepačkić. Na žalost već odavno na ovim okupljanjima nema Ivice Matoševića, populkarnog Poštara, kako su ga zvali suborci i prijatelji, koji je prije nekoliko godina preminuo.

Lijepom  druženju prijatelja i suboraca, evociranju ratnih događanja… prethodile su uobičajene svečanosti. Naime,s  dužnim poštovanjem i pijetetom, na čelu sa svojim ratnim zapovjednicima, okupljeni pripadnici Druge bojne „Viteške“ brigade HVO-a, položili su cvijeće, upalili svijeće i skrušeno se molili uz spomen-obilježje podignuto uz mjesno groblje u naselju Jardol,  za sve poginule pripadnike III satnije. To su učinili  i uz spomen-obilježje podignuto  na izvorištu Kremenika, u spomen na sve hrvatske sinove s ovoga područja poginule za svoj narod, za svoju domovinu, u proteklim ratovima.

Tijekom Domovinskoga rat 86 pripadnika Druge bojne izgubilo je život, 405 ih je jedanput ili više puta ranjeno, a kroz ovu bojnu tijekom rata prošlo je i više od tisuću boraca. Nakon prestanka rata s Armijom BiH, nekoliko desetaka pripadnika ove bojne priključilo se novoosnovanoj Trećoj gardijskoj brigadi HVO-a „Jastrebovi“ i nastavilo se boriti na brojnim ratištima za oslobađanje okupiranih bosanskohercegovačkih područja.

Prethodni članakToplinski val zvani Lucifer napušta Balkan
Sljedeći članakFederalno ministarstvo poljoprivrede traži podatke o cijenama malina kod otkupljivača