Pero Gudelj: Proširit ćemo kapacitete u proizvodnji namještaja od punog drveta

Za poduzeće FIS 2014. godina generalno je bila zadovoljavajuća, zabilježeni su rast i pozitivni rezultati te ono što je za nas najvažnije, značajno povećanje broja uposlenih, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba vlasnik poduzeća Pero Gudelj.

Spomenuo je da su prošle godine realizirani brojni važni projekti.

Podcrtao je da je otvaranje novog prodajnog centra u Bihaću, jedan od najvažnijih projekata raliziranih prošle godine.

FIS trenutno zapošljava oko 3.100 djelatnika u 13 prodajnih centara u BiH, te tri u Hrvatskoj. Razmišljamo o širenju i modernizaciji distributivne mreže, ali u ovoj godini prvensteveno planiramo nastavak širenja kapaciteta u proizvodnji namještaja od punog drveta. Riječ je o dodatnih 9.000 kvadrata proizvodnih pogona s modernom tehnologijom i uposlenju još 200 djelatnika”, kazao je Gudelj i dodao da smatra da je budućnost isključivo u proizvodnji.

Pojasnio je da bez konkrektne podrške i angažmana države na promjeni nepovoljnog investicijskog ambijenta, ne može se oživjeti naša privreda, niti podići standard građana. Govoreći o održanom sastanku s predstavnicima turske kompanije Canmaksan, Gudelj je naveo da pregovori još traju i da je sve još otvoreno.

Moramo biti realni. Poučeni vlastitim iskustvom, mi i cijela BiH, teško da možemo bilo šta ponuditi i prodati Turskoj. Razlog naše nekonkurentnosti prije svega je izostanak državne podrške i subvencija. Kad tome dodamo i skupe kredite i transport, onda negativni omjer koji bilježi naše poduzeće kroz proteklih 15 godina suradnje s turskim tržištem od 130.000.000 eura uvoza i nula izvoza, govori sam za sebe”, objasnio je vlasnik FIS-a.

Prema njegovim riječima društveno odgovorno poslovanje, važan je segment poslovne politike FIS-a.

Trudimo se na najbolji način biti korisni zajednici. Kako smo prisutni u cijeloj BiH, i u pravilu upošljavamo lokalno stanovništvo, planski dajemo podršku lokalnoj zajednici u svakom njenom segmentu. U godišnjem planu aktivnosti, osim redovnih projekata podrške na globalnoj razini, često reagiramo i pridružimo se humanoj inicijativi. Tako smo sredinom prošle godine odmah nakon katastroflanih poplava oformili poseban fond vrijedan 100.000 KM i uputili ka stradalim u Maglaju, Doboju, Zavidovićima, Banja luci, Bijeljini, Orašju, Šamcu, Sarajevu, Livnu…”, izjavio je Gudelj za portal eKapija.ba.

Izvor