Pendeš se susrela s američkim general-bojnikom Gronskim

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš i njezini zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić sa suradnicima razgovarali u utorak s izaslanstvom SAD koje je predvodio zamjenik zapovjednika Zapovjedništva američkih kopnenih snaga u Europi za pričuvne snage i nacionalnu gardu general-bojnik John Gronski.

Razgovaralo se o ukupnim naporima i izazovima koji stoje pred institucijama obrane BiH na euroatlantskom putu, o aktivnostima usmjerenima na aktiviranje MAP-a, jačanju kapaciteta OS BiH, suradnji SAD i Bosne i Hercegovine u oblasti obrane, te oblicima suradnje u narednom razdoblju.

Najviši dužnosnici Ministarstva obrane BiH iskazali su zahvalnost zbog posjeta generala Gronskog, kojim je još jednom potvrđena dosljednost SAD u vođenju politike potpore i posvećenosti Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina, kako je istaknuto, ostaje predana euroatlantskim integracijama, a aktivacija MAP-a za BiH je imperativ, ne samo za BiH, već i za euroatlantsku zajednicu. Posebno je iskazana zahvalnost SAD za sveukupnu pomoć koju se realizira kroz programe bilateralne suradnje Mil-to-Mil, kroz program Državnog partnerstva sa Marylandom, kroz program školovanja IMET, kao i materijalno-financijsku pomoć kroz program FMF.

Ministrica Pendeš je upoznala generala Gronskog o poduzetim radnjama i naporima vezanim za uknjižbu perspektivne vojne imovine, što je i uvjet za aktiviranja MAP-a. Ministrica Pendeš je istaknula da je Ministarstvo obrane BiH učinilo značajan iskorak u ovom procesu, te izrazila očekivanje skorog prijema BiH u MAP.

Zamjenici ministra obrane Sead Jusić i Boris Jerinić, su također zahvalili generalu Gronskom na posjetu i za ukupnu pomoć SAD Ministarstvu obrane BiH, pri čemu se razgovaralo i o prioritetima suradnje u narednom razdoblju.

General Gronski iskazao je punu opredijeljenost i potporu SAD i Oružanih snaga SAD da pomogne našoj zemlji i pozitivnim ocijenio opredijeljenost ka euroatlanstkim integracijama, istaknuvši da u tome Bosna i Hercegovina ima punu potporu SAD.

Istog dana, general-bojnik John Gronski se u Domu OS BiH susreo i sa zamjenicima načelnika ZS OS BiH general-bojnicima Senadom Mašovićem i Mirkom Tepšićem.

U sastavu izaslanstva Američke KoV za Europu, pored generala Gronskog bili su i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Mark Karas i šef Ureda za obrambenu suradnju Ambasade SAD u BiH pukovnik Corey Shea.