Pendeš: Intenziviran proces knjiženja vojne imovine

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da su u posljednje vrijeme intenzivirane aktivnosti u sklopu rješavanja pitanja knjiženja vojne imovine, a što je uvjet za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan – MAP).

– Nakon određenog razdoblja stagnacije o ovome pitanju sa zadovoljstvom mogu reći da smo u značajnoj mjeri posljednjih mjeseci ovaj proces intenzivirali, te do sada, u suradnji s Pravobraniteljstvom i NATO-om u BiH, na BiH uknjižili 23 perspektivne vojne lokacije od ukupnih 63 – kazala je ministrica Pendeš u razgovoru za Fenu povodom Dana Oružanih snaga BiH (OSBiH) i 10. godišnjice njihovog ustroja.

Komentirajući upit u vezi s dinamikom i razvojem situacije na tom planu, podsjetila je da se radi o obavezi Bosne i Hercegovine koja datira iz 2010. godine (NATO-summit u Talinnu), precizirajući da se u procesu knjiženja, u raznim postupcima nalazi još značajan broj lokacija za koje se očekuje pozitivan rezultat.

– S obzirom na to da je za određni broj lokacija neriješen imovinskopravni status s aspekta pitanja vlasništva ili je potrebno izvršiti tzv. ‘cijepanje lokacije’ potrebno je znatno više vremena da se ovaj proces okonča na pozitivan način. Važno je spomenuti pozitivne signale iz NATO-a kada je u pitanju napredak koji smo postigli – pojašnjava Pendeš.

Istodobno, ističe da Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) ostaje i dalje čvrsto opredijeljeno za nastavak knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, čime stvara bitne pretpostavke za aktiviranje MAP-a.
Kada se radi o težišnim aktivnostima MO i OSBiH koje su obilježile 2015. godinu, ministrica odbrane BiH navodi da je mnogo aktivnosti koje su obilježile angažman MO i OSBiH tokom protekle godine, izdvajajući neke od najznačajnijih.

– Svakako su u fokusu našeg djelovanja tijekom godine bile aktivnosti koji se vežu za aktiviranje MAP-a za BiH, kao dio cjelokupne suradnje s NATO-om, ali i one aktivnosti koje su služile kao pomoć civilnim strukturama, bilo da je riječ o pomoći u slučajevima prirodnih i drugih nesreća, ili potpori u organiziranju raznih događaja – kazala je.

Nadalje, podsjeća da su OSBiH tokom 2015. godine učinile značajan iskorak i u deminiranju, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava (MES) te nastavile davati doprinos izgradnji trajnog mira diljem svijeta, sudjelovanjem u operacijama potpore miru u Afganistanu, Maliju i Kongu.

– Radi izgradnje profesionalnih i funkcionalnih OSBiH vodili smo brigu i o podmlađivanju kadrova, školovanju i obuci naših pripadnika kako bismo u vremenu pred nama dobili nove, obučene lidere koji će biti spremni suočiti se sa svim izazovima koji ih čekaju u nastavku karijere – naglašava Pendeš.

Iznimno je zadovoljna angažmanom pripadnika OSBiH u mirovnim misijama i međunarodnim vojnim vježbama te postignućima na planu civilno-vojne suradnje.

– Mi u BiH smo prije nekoliko mjeseci obilježili 15 godina sudjelovanja u mirovnim operacijama, a tijekom tih 15 godina u operacijama potpore miru sudjelovalo je više od 1.000 DVO (djelatnih vojnih osoba), od kojih i 34 djevojke. Smatram kako se ovom činjenicom, uzevši još u obzir pohvale koje naši pripadnici dobivaju za svoje sudjelovanje u mirovnim operacijama, trebamo ponositi, jer smo od države koja je primala međunarodnu pomoć došli u poziciju da naše OS sudjeluju u izgradnji svjetskog mira i globalne stabilnosti – pojašnjava Pendeš.

S posebnim uvažavanjem, ali i zadovoljstvom gleda na postignuća na polju civilno-vojne suradnje, prisjećajući se angažmana pripadnika OSBiH tokom prošlogodišnjih poplava u BiH, koji su vlastitim doprinosom spasili brojne obitelji od najgorih scenarija, ali i mnoštvo objekata kojima su prijetile poplave i klizišta.

– Također, tijekom poplava OSBiH ponudile su svoje smještajne kapacitete obiteljima koje su ostale bez svojih domova, te smo sudjelovali u sanaciji posljedica. To je ono što me čini posebno ponosnom na OSBiH, ali uvjerena sam, i cjelokupno stanovništvo BiH. Izuzev u aktivnostima vezanim za pomoć prigodom poplava i klizišta izrazito značajna postignuća postigli smo prigodom snježnih nepogoda, izgradnje putne komunikacije, medicinske evakuacije, a samo u akcijama gašenja požara OSBiH tijekom 2015. godine u pomoć su pritekle 12 puta – navodi ona.

Usto, MO i OSBiH pružili su pomoć u organiziranju raznih kulturnih, sportskih, vjerskih i drugih manifestacija i ceremonija diljem BiH, a posebno je zapažen bio njihov angažman u organizaciji dočeka svetoga oca, pape Franje u junu ove godine.

– Svojim nesebičnim djelovanjem, pripadnici Ministarstva obrane i OSBiH su pokazali visoki nivo odgovornosti, spremnosti i obučenosti, s velikim brojem pojedinačnih primjera osobne hrabrosti, požrtvovanja i potpune posvećenosti izvršavanju zadataka i misije – istakla je Pendeš.

Prokomentirala je i upit u vezi s aktivnostima uništavanja viškova naoružanja, poboljšanjem sigurnosti na lokacijama skladištenja, te prioritetima u procesu deminiranja.

– Aktivnost rješavanja viškova naoružanja, streljiva i MES-a u OSBiH realizira se sukladno planovima i definiranim principima rješavanja viškova NSMES-a (naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava) koji su utvrđeni Odlukom Predsjedništva BiH i to: prodajom, putem donacija i uništavanjem u okviru propisanih procedura, te implementacijom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od nadležnih institucija BiH – navodi ministrica odbrane BiH.

Dodaje da je uz pomoć partnera iz međunarodne zajednice poseban uspjeh u rješavanju viškova naoružanja postignut u okviru projekta EXPLODE, te da je projektom SECAP povećan stupanj sigurnosti skladištenja viškova.

Radi se o aktivnostima koje doprinose povećanju sigurnosti pripadnika OSBiH i stanovnika, ali i kredibilitetu OSBiH kao partnera međunarodnoj zajednici.

Pendeš, nadalje, navodi da OSBiH imaju značajnu ulogu u procesu deminiranja, te da aktivnosti iz oblasti humanitarnog deminiranja i protuminskih akcija provode sukladno odobrenoj Strategiji deminiranja u BiH za razdoblje 2009-2019 s ciljem da naša država bude „očišćena“ od mina.

– Doprinos OSBiH u akcijama deminiranja BiH raste iz godine u godinu, te tako ovogodišnji plan iznosi četiri milijuna metara kvadratnih teritorija, što je za 400.000 m2 više u odnosu na realizirano prethodne godine – precizira.

Na upit o tome što su prioriteti u pogledu kadrovske popune, opremanja i modernizacije sastava OSBiH, ministrica podsjeća da proces podmlađivanja OSBiH teče od 2008. godine, te da je u sklopu 15 generacija primljeno 4.112 vojnika.

Pojašnjava da su, u međuvremenu, ugovore o prijemu u profesionalnu vojnu službu potpisala još 133 mlada vojnika nakon uspješno završene osnovne obuke u sklopu 16. generacije, a da je trenutno aktuelan proces izbora u okviru 17. generacije, te da je u OSBiH, također, primljen i 1.461 dočasnik.

– Prijam časnika prekategorizacijom i školovanjem u vojnim akademijama partnerskih zemalјa je počeo posljednji. Na ovaj način je promovirano oko 500 časnika, a od 2012. časnički kadar se zanavlja i putem javnog natječaja za aplikante iz civilstva i to u suradnji s Veleposlanstvom Velike Britanije, što smatramo jako važnim jer smo prvi puta u prilici visoko obrazovane kadrove doškolovati u našoj zemlji i pomoći im u namjeri da postanu budući lideri u OSBiH – naglašava Pendeš.

Kaže da se u pogledu modernizacije OSBiH u MOBiH priprema dokument „Plan modernizacije OSBiH“, čija će implementacija ovisiti od financijskih sredstava koja se iz proračuna izdvoje za MOBiH, jer su trenutna financijska sredstva dovoljna za temeljno funkcioniranje MO i OSBiH.

Ministrica odbrane BiH konstatira da su opremanje i modernizacija do sada vršeni suradnjom s partnerskim državama, „pa smo tako samo tijekom ove godine za potrebe OSBiH osigurali znatnu količinu inženjerijskih strojeva, opreme koja se rabi u akcijama deminiranja, ali u i protupožarnim aktivnostima“.

Govoreći o planskim aktivnostima za narednu godinu, Pendeš kaže da su u prvom planu one što su zakonom definirane kao primarna zadaća MO i OSBiH.

– Dakle, nastavit ćemo s knjiženjem vojne imovine, sudjelovanjem u operacijama potpore miru, temeljem Odluke Predsjedništva BiH, a i dalje ćemo biti na raspolaganju stanovnicima BiH u slučaju da budu prinuđeni tražiti pomoć od OSBiH – navodi.

Među prioritetima MOBiH su i osiguravanje rodne ravnopravnosti, zanavljanje personala, uništavanje viškova NSiMES, kao i aktivnosti deminiranja.

– Također, moramo Ministarstvo i Oružane snage učiniti funkcionalnijim i s time u vezi radimo na pripremi dokumenta „Pregled obrane“, koji bi nam trebao dati jasnu viziju kakve Oružane snage trebamo i na koji način ih modernizirati – ističe Pendeš.

MOBiH će, kako kaže, nastojati otkloniti nepravilnosti uočene temeljem revizije, ojačati borbu protiv korupcije u sustavu, ali i podići stupanj sigurnosti na lokacijama OSBiH.

Uvjerena je da za sve navedeno MOBiH ima potporu u relevantnim institucijama BiH i našem stanovništvu, „jer gradeći funkcionalne i profesionalne Oružane snage gradimo sigurniju i uspješniju Bosnu i Hercegovinu“.

Na upit u vezi s nedavnim terorističkim napadom, u kojem su ubijena dva vojnika OSBiH – Nedeljko Radić i Armin Salkić, te mjerama koje se poduzimaju na jačanju obavještajnog segmenta u OSBiH, ministrica odbrane BiH naglašava da napad na pripadnike OSBiH predstavlja napad na državu Bosnu i Hercegovinu.

– Nekoliko puta sam naglasila kako je napad na nenaoružane pripadnike OSBiH za mene napad na našu državu. Zajedno s načelnikom Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnikom Antom Jelečom sam posjetila ožalošćene obitelji, izrazila suosjećanje, te smo se kao Ministarstvo obrane BiH obvezali dati punu pomoć obiteljima Salkić i Radić – podsjeća Pendeš.

U vezi s tim, izražava očekivanje da će sve nadležne državne sigurnosne institucije pronaći učinkovita riješenja da bi u budućnosti djelovali preventivno, ali i kaznili sve umiješane u teroristički čin koji se dogodio u Rajlovcu.

– Mi ćemo im u tim aktivnostima pružiti svu potrebitu i zahtijevanu potporu, u okviru vlastitih nadležnosti – naglašava Pendeš.

Napominje da obrambene strukture radi zaštite svojih pripadnika, lokacija i materijalnih dobara provode sve neophodne mjere operativne sigurnosti prilikom izvršenja svih planskih i izvanrednih aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OSBiH širom BiH.

– Bez obzira na to što smo na meti neprijatelja naše države, odlučni smo i dalje nastaviti realiziranje svoje misije i zadaća u službi i u interesu svih stanovnika Bosne i Hercegovine – poručila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u razgovoru za Fenu.