PENDEŠ I KRSTIČEVIĆ: Potrebno unaprijediti sustave sigurnosti u BiH i Hrvatskoj

Ministrica obrane BiH Marin Pendeš i njezin hrvatski kolega Damir Krstičević, nakon današnjeg sastanka u Međugorju, zaključili su kako obje zemlje moraju unaprijediti sustave sigurnosti kako bi odgovorile svim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno društvo u BiH i Hrvatskoj.

– S obzirom na veliki broj asimetričnih prijetnji s kojima se susreće, ne samo BiH, već generalno Europa i svijet, raspravljali smo koristeći metodu ‘smart defence’ te smo razmijenili mišljenja i ideje o budućoj suradnji jer smo svi mi opterećeni s nedovoljnim proračunskim sredstvima – izjavila je Pendeš novinarima nakon sastanka, dodavši kako je vrijeme da se za obranu počnu izdvajati veća proračunska sredstva.

– Razmijenili smo ideje na koji način izlobirati u svojim vladama, a ja u Vijeću ministara BiH, što veći proračun za ministarstvo obrane kako bismo mogli modernizirati i omogućiti pripadnicima opružanim snaga što bolje uvjete života i rada na terenu, ali i tijekom sudjelovanja u mirovnim misijama – kazala je Pendeš.

Hrvatski ministar obrane složio se kako je potrebno unaprijediti sustave sigurnosti kako bi se moglo odgovoriti mogućim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno i društvo u obje zemlje.

– Mislim da je bitno međusobno djelovanje jer zajednički nam je cilj i opredijeljenost za mir i stabilnost, kao preduvjet za daljini ekonomski razvitak i mogućnost da mladi ostanu u BiH i u RH a ne da traže svoje mjesto pod suncem u nekim drugim zemljama – dodao je Krstičević.

Ministri su ocijenili kako je današnji sastanak dobra potvrda za planiranu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i novoimenovane Vlade Republike Hrvatske.

Odgovarajući na novinarske upite o nedavnom uhićenju deset pripadnika HVO-a u Orašju, Pendeš i Krstičević su kazali kako se svaki zločin mora kazniti, ali da pravosudna tijela moraju biti neovisna i ne smije se selektivno pristupati određenim predmetima.

– Svaki zločin mora biti kažnjen, ali pravosudna tijela moraju biti neovisna i oslobođena pritisaka i ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drugi način. Moraju se poštovati svi međunarodni standardi – kazao je ministar Krstičević.

Ministrica Pendeš kazala je za optužnice protiv hrvatskih branitelja u BiH kako je do sada bilo selektivnog pristupa.

– Kao ministrica obrane, ali kao i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane, ja osobno, kao i moja stranka, svaki zločin osuđujem i on mora biti procesuiran. Ali ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupalo – istaknula je Pendeš.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je jutros stigao u Međugorje i da nije imamo nikakvih problema pri ulasku u BiH, iako je ranije dio srbijanskih medija objavio da bi taj bivši zapovjednik IV. Gardijske brigade HV-a mogao biti uhićen zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na području zapadne Bosne tijekom 1995. godine.

– Što se tiče straha i prelaska granice RH u BiH, sve je proteklo kao što sam i očekivao, odnosno sve se normalno odvijalo. Ja sam ministar obrane RH, ministar obrane države koja je članica EU i ministar obrane države koja je članica NATO-a. Ovdje sam da gledamo u budućnost i da vidimo kako možemo unaprijediti našu obrambenu suradnju. To je moja odgovornost – kazao je ministar Krstičević.

Upitan zašto nije došao u Sarajevo umjesto u Međugorje, Krstičević je odgovorio kako će zasigurno doći u glavni grad BiH.

– Sljedećeg tjedna ja sam domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne, da se ubuduće susretnemo i u Sarajevu – rekao je.

Ministrica Pendeš istaknula je kako je kolegu Krstičevića pozvala u Međugorje. – Međugorje je u BiH. Nije Sarajevo samo BiH – rekla je ministrica.

Na sastanak s ministrom Krstičevićem u Međugorju, nakratko je bio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, nakon sastanka, posjetio je Župni ured i marijansko svetište u Međugorju.

Prethodni članakPočeo upis u Pačju školu
Sljedeći članakN.Travnik ukradeno vozilo VW-Golf 3