PDV prijave u BiH podnosit će se i putem mobilnog telefona

Uprava za neizravno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UNO BiH) omogućila je obveznicima neizravnih poreza u Bosni i Hercegovini da PDV prijavu podnesu na bilo kojem mjestu, uz internet vezu, a u narednom razdoblju bit će omogućeno da to urade i putem mobilnog telefona – najavila je pomoćnica direktora UNO u Odjelu za informacijske tehnologije Svjetlana Perković.

– Jedina smo porezna uprava u BiH, koja ima internet portal na kojem se može podnijeti PDV prijava na bilo kojem mjestu gdje postoji internet konekcija. Planiramo da jedna od naših aktivnosti u narednom razdoblju bude potpuna integracija s poslovnim softverima svih poreznih obveznika BiH, a u konačnici i da mogu podnijeti PDV prijavu putem mobilnog telefona – pojasnila je Perković.

U ovoj godini unaprijedit će, kaže, i postupak elektronskog podnošenja carinske deklaracije.

-Intencija UNO BiH jeste da bude certifikacijsko tijelo za izdavanje digitalnog potpisa poslovnoj zajednici BiH, kako bi svi elektronski dokumenti koji se podnose UNO, bili potpuno zaštićeni – dodala je ona.

Perković je najavila da je u planu UNO uvođenje i potpuno kompjuteriziranog bez papirnog provoznog sustava (NCTS).

-UNO je na pola puta do potpune bez papirne komunikacije unutar naše institucije – dodala je ona ističući da završetak tog procesa očekuju u narednoj ili za dvije godine.