PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ: Danas i sutra glasuje se u BiH i svijetu

Glasovanje na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora koje će se provoditi izvan Hrvatske, na teritoriju BiH i u dijaspori počelo je danas i trajat će dva dana zbog potencijalno velikog broja birača koji glasuju u dijaspori.

Biračka mjesta u BiH se otvaraju u 7 sati i bit će otvorena do 19 sati. Identično će biti i sutra kada će se izbori održavati i u Hrvatskoj. Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u ovoj zemlji moći će glasovati na 33 biračka mjesta koja će biti otvorena u gradovima – sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odredilo je da najveći broj biračkih mjesta ove godine bude otvoren na području koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru s obzirom da na tom teritoriju živi najveći broj hrvatskih državljana. U Mostaru će se tako moći glasovati na dvadeset biračkih mjesta. Ova biračka mjesta nalaze se na jednoj lokaciji u Osnovnoj školi Petra Bakule (Deseta osnovna škola) u Ulici kralja Tomislava 9, dok će se potvrde izdavati za one koji se nisu aktivno registrirali u Gimnaziji fra Grge Martića koja se nalazi odmah do zgrade osnovne škole piše Večernji List.

U Sarajevu će se glasovati u Srednjoj ekonomskoj školi u Ulici Zmaja od Bosne 39 gdje će se izdavati i posebne potvrde za glasovanje. U Banjoj Luci biračka će mjesta biti u Generalnome konzulatu RH na adresi Milana Kranovića 1, dok će se u Tuzli glasovati u Generalnom konzulatu RH na adresi Kazan Mahala 1. U roku predviđenom za aktivnu registraciju birača, koji je istekao 28. listopada, za glasovanje na teritoriju BiH prijavilo se nešto više od 22 tisuće hrvatskih birača. Aktivna registracija preduvjet je kako bi se moglo glasovati, no potvrde o upisu u birački popis moći će se ishoditi i na same dane glasovanja. U tu svrhu, uz biračka mjesta, otvoreni su i posebni uredi na kojima će se, uz predočenje dokumenata kojima se dokazuje hrvatsko državljanstvo, izdavati potvrde nužne za glasovanje.