Papinska zaklada najavila potporu od 9 milijuna dolara za dobrotvorne projekte

Papinska zaklada najavila je 28. travnja da će u narednoj godini podijeliti 9,2 milijuna dolara bespovratnih sredstava biskupijama u 64 zemlje.

Sredstvima izdvojenim ove godine će se financirati, između ostalog, izgradnja i popravak crkvenih i školskih zgrada; ekološke inicijative i obrazovanje djece u potrebi.

Kako je papa Franjo početkom godine pozvao na obnovu crkvenih objekata na Bliskom istoku, organizacija je to istaknula kao jednu od prioritetnih stvari u pogledu podjele grantova.

Misija Papinske zaklade sa sjedištem u Philadelphiji je služiti Svetom Ocu i Rimokatoličkoj Crkvi putem “vjere, energije i financijskih sredstava”.

„Sveti Otac je prepoznao hitnosti u cijelom svijetu i Papinska zaklada se predano i marljivo trudi raditi na rješavanju prioriteta u smještaju, obrazovanju, liječenju i hranjenju pojedinaca u potrebi”, rekao je kard. Sean O’Malley, predsjedatelj Papinske zaklade Board of Trustees za CNA.

Osim što osigurava ove osnovne ljudske potrebe, ova organizacija pomaže u stvaranju fizičke infrastrukture koja će vjernicima omogućiti primanje sakramenata i prakticiranje njihove katoličke vjere.

Među projektima koji će se financirati iz bespovratnih sredstava uključeni su: izgradnja i popravak crkava, kapela, knjižnica, laboratorija i škola; stvaranje centra za dijalizu u katoličkoj bolnici; obnova dječjih centara; kupnja kirurške opreme za katoličko sveučilište; obrazovanje siročadi i djece s intelektualnim teškoćama; smještaj umirovljenih redovnika; ekološke inicijative; borba protiv trgovine ljudima i borba protiv seksualnog iskorištavanja.

Eustace Mita, predsjednik Papinske zaklade Board of Trustees, rekao je da su posjet pape Franje Bliskom istoku i njegov poziv za obnovu katoličkih objekata u regiji, kao i njegova poruka jedinstvene kršćanske zajednice, utjecali na rad zaklade.

“U Papinoj zakladi radimo upravo to, financiramo projekte i inicijative koji podržavaju prisutnost Katoličke Crkve na Bliskom istoku i misiju obrazovanja djece; nudimo stručnu podršku odraslima i pružamo medicinske potrepštine u tim zemljama”, rekao je Mita i dodao kako su zgrade „toliko više“ od „fizičkih manifestacija naše vjere“ na Bliskom istoku.

“Odgovarajući na zahtjeve Svete Stolice, dajemo svoj mali doprinos kako bismo izgradili veze među zajednicama na koje se pozivao papa Franjo. Gradimo veze između srca vjernika i našega Gospodina Isusa Krista”, rekao je.

T.M.I., KT

Prethodni članakUmirovljenici iz FBiH jedini na Balkanu nisu dobili pomoć
Sljedeći članakI ove godine otkazan Oktoberfest u Njemačkoj