Pandemija mnogim bh. građanima raspršila snove o životu u Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH trenutno posreduje u zapošljavanju bh. građana u Sloveniji za sva zanimanja, te u Njemačkoj za osobe sa završenom srednjom medicinskom školom. Međutim, broj posredovanja znatno je manji nego prije pandemije.

Uz naznaku da posreduju u zapošljavanju bh. građana u inozemstvu samo za one države s kojima imamo potpisane sporazume, u agenciji objašnjavaju da je u 2020. godini, zbog pandemije, došlo do smanjenja broja posredovanja u zapošljavanju bh. građana u inozemstvu zbog pandemije, piše Klix.ba.

“Tako je u 2020. godini u Sloveniji izdato 7.887 radnih dozvola, što je za 46 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Također, u 2020. godini broj dostavljenih oglasa je bio manji za 49 posto u odnosu na 2019. godinu te je bilo 47 posto manje oglašenih radnih mjesta u odnosu na 2019. godinu”, kaže Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kako dodaje, razlozi za smanjenje ovih brojeva su što je smanjena ekonomska aktivnost usljed pandemije te je samim tim smanjena i potražnja za stranim radnicima.

“Ipak, u 2021. godini imamo rast broja posredovanja te je u prvom tromjesečju ove godine izdana 3.081 radna dozvola. To je još uvijek manje nego u 2019. godini, ali znatno više u odnosu na 2020. godinu. Očekujemo da će 2021. godina biti u znaku rasta izdanih radnih dozvola, ali neće biti na razini godina prije pandemije”, kaže Pupić.

Kada je riječ o Njemačkoj, u 2020. godini su izdane 533 radne dozvole, što je za 20 posto manje nego u 2019. godini.

“Iako je medicinski kadar bio potreban tijekom pandemije, ovo smanjenje se dogodilo iz razloga što Veleposlanstvo SR Njemačke u BiH nije radilo dugo vremena te je bio otežan odlazak u ovu državu”, kaže Pupić.

Također, kako dodaje, zbog pandemije se građani BiH manje odlučuju na odlazak na rad u inozemstvo.

“Do današnjeg dana 2021. godine izdano je još 157 radnih dozvola i ovo predstavlja novo smanjene u odnosu na 2019. i 2020. godinu te je, kao što sam naveo, razlog vjerojatno da se građani u manjem broju odlučuju na odlazak u inozemstvo za vrijeme pandemije. U prilog tome ide i podatak da mi u ovoj godini imamo i nešto manji broj upita za Njemačku u odnosu na ranije godine”, zaključuje Pupić.