Pala banda koja je dileru deviza iz Busovače otela 180.000 KM

pretres kreho

pretres krehoNakon dvomjesečne istrage pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo ušli su u trag razbojničkoj bandi, koja je 3. studenog prošle godine namamila u kinesku prodavnicu dilera deviza Nusreta S. iz Busovače kojem su oteli 180.000 maraka u različitim valutama.

Oteli novac

Uhapšeni su Mladen Borovčanin sa Sokoca, Sanel Kreho (32) iz Višegrada, nastanjen u Sarajevu osumnjičen za razbojništvo te njegov brat Amel (37) zbog sumnje da mu je pomagao nakon pljačke. Borovčanin koji je, također, dobro poznat policiji uhapšen je u subotu, dakle dan ranije od braće Kreho te mu je već određen jednomjesečni pritvor.

Braća Kreho imaju podebele policijske dosjee. Podsjećamo da je Sanel nakon hapšenja desetočlane razbojničke grupe u akciji “Market” označen kao vođa bande. U istoj akciji je hapšen i njegov stariji brat Amel.

Sanelu je određen pritvor, dok je Amel pušten na slobodu, potvrdio je za Avaz branilac Omar Mehmedbašić.

Izvršenim pretresom stanova koje osumnjičeni koriste na području općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, pronađena su i oduzeta četiri mobitela.

Također, pretresen je i Mercedes kojeg koristi K. S., a u njemu je pronađen i oduzet spremnik za pištolj sa 12 metaka kalibra devet milimetara, dok je pretresom VW Tourana, kojeg koristi K. A., pronađen i oduzet pištolj CZ kalibra 9 milimetara s okvirom i 15 metaka. Tokom sigurnosti pretresa i hapšenja osumnjičenih angažirana je i Jedinica za podršku MUP-a KS prenosi Avaz.

Namamili žrtvu

Podsjećamo da je tada policiji prijavljeno da su četiri nepoznate maskirane osobe, prijeteći pištoljem opljačkale trgovca devizama dok se nalazio u trgovinskoj radnji „ Sheng Xin” u ulici Safeta Zajke bb u naselju Buča Potok. Oni su Nusretu putem telefona kazali da im treba zamijeniti veću količinu novca, nakon čega su mu zakazali sastanak u prodavnici. Kada je žrtva došla u prodavnicu, razbojnici su je, prijeteći pištoljem, uvukli u kuću i vezali.

Nakon što su mu oteli novac, ukrali su i vozilo Passat registarskih oznaka E01-J-268, vlasništvo S. F. iz Busovače, u kome se, također, nalazila veća suma novca u različitim valutama.

Istog dana radeći na rasvjetljavanju razbojništva policajci su na lokalitetu naselja Paljevo u Ilijašu pronašli ukradeni Passat.

 

Foto: F. Fočo | Avaz