Oznaka “bez GMO” uskoro na policama trgovina u BiH

Na policama trgovina u našoj zemlji vrlo brzo bi se mogli naći proizvodi sa oznakom “bez GMO” (GMO-free) koja garantira da hrana ne sadrži genetski modificirane organizme.

Smjernice za kontrolu i označavanje GMO-free proizvoda još u travnju je propisala Agencija za sigurnost hrane u BiH, a ovaj proces u našoj zemlji ulazi u završnu fazu.

Jedno od osnovnih prava potrošača je da imaju informacije na osnovu kojih odlučuju da li će konzumirati neku namirnicu. Baš zbog toga je od krucijalne važnosti označavanje proizvoda, u ovom slučaju bez genetski modificiranih sastojaka – kaže Zlatan Vujanović, ministar trgovine u Vladi FBiH.

Smjernice su ustanovljene na osnovu dogovora i propisanih standarda ministarstava poljoprivrede iz 14 zemalja dunavske regije, koja obuhvata, našu zemlji, ali i sve naše susjede. Ključno u svemu tome je da će standard GMO-free biti isti u BiH, kao u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji ili, pak, Hrvatskoj.

Niti jedna kompanija nije obavezna da dobije oznaku GMO-free, ali je može dobiti ukoliko to želi, nakon što prođe standardizirane kontrole, kaže Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH.
Ministar Vujanović ističe da je ovakakav tretman GMO proizvoda novina u svijetu, ali da se o takvim stvarima treba razgovarati. Tim povodom na Tehnološkom fakultetu u Tuzli danas je održan seminar o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH.

Niko ne zna koliko je na policama naših trgovina genetski modificirane hrane, jer takva istraživanja nisu rađena, ali ih svakako ima, potvrđuje ministar Vujanović.

Jedna od kompanija koja podržava akciju označavanja proizvoda GMO-free je i brčanski Bimal, jer potrošač treba da ima pravu informaciju o onome što konzumira.

Ovo je put da se potrošaču da do znanja da konzumira kvalitetnu hranu, odnosno onu koja nije genetski modificirana. Dosadašnje analize pokazale su da mi u BiH jedemo poprilično zdravu hranu, kaže Ševal Suljkanović, izvršni direktor brčanskog Bimala.

On ističe da je posljednjih 20 godina, od kada se koriste genetske modifikacije, prekratak period da se točno ispita utjecaj tih proizvoda na čovjeka.

tnt

Prethodni članakPromocija prve generacije okupacionih terapeuta u FBiH: Vitežani dobili certifikate
Sljedeći članakFOTO: Manifestacija Dani kruha u Vitezu