Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u borbi protiv pušenja, obilježava se pod nazivom: „Duhan-prijetnja razvoju“

Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u borbi protiv pušenja, obilježava se pod nazivom: „Duhan-prijetnja razvoju“. Cilj kampanje je da se naglasi veza između upotrebe duhanskih proizvoda, kontrole duhana i održivog razvoja. SZO ističe da sve zemlje imaju značajne koristi od uspješnog nadzora nad epidemijom pušenja, prvenstveno u zaštiti stanovništva od štetnih posljedica upotrebe duhana. Pored toga, kontrola duhana može prekinuti ciklus siromaštva, pridonijeti smanjenju gladi, poticanju održive poljoprivrede i gospodarskog rasta. Povećanje poreza na duhanske proizvode može se koristiti za finansiranje univerzalne zdravstvene pokrivenosti i drugih razvojnih programa.
„Zaštiti zdravlje, spriječi siromaštvo, promoviši razvoj“ moguće je primijeniti i na individualnom nivou, bilo da ljudi nikada ne počnu koristiti duhanske proizvode, bilo da ih prestanu koristiti. Na taj način oni će zaštiti svoje zdravlje, zdravlje drugih osoba koje su izložene duhanskom dimu prvenstveno svoju djecu i obitelj, a novac od duhana moguće je iskoristiti za kupovinu zdrave hrane, poboljšanje zdravlja, obrazovanje…
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB u saradnji sa Sporskim savezom SBK već niz godina pokreće brojne akcije u cilju promocije zdravlja i prevencije bolesti. Tradicionalno pješačenje “S nama na putu do zdravlja” ima za cilj promociju tjelesne aktivnosti, kao jednog od glavnih načina prevencije bolesti i promjene životnih navika i stilova, posebno kada je u pitanju konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda.
Ove godine pješačenje se organizuje u saradnji sa Planinarskim društvom “Kuk” iz Novog Travnika, a održaće se u nedjelju 21.05.2017. godine.
Planirana pješačka ruta ima dvije mogućnosti:
1. Ruta za rekreativce: Bučići (pješčara) Bučići (Pješčara) – Luka Briza – Bučićka ravan
2. Ruta za planinare: Bučići (Pješčara) – Luka Briza – Gradina – Bučićka ravan
U sklopu pješačenja biće organizovane brojne sportske aktivnosti, kao što su: Bosanski susreti (povlačenje konopca, kamena s ramena, skakanje u vrećama, nošenje jaja u kašici…), malonogometni turnir za dječake i djevojčice, malonogometni turnir za žene, zumba trening…
Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže ovoj tradicionalnoj manifestaciji, lijepom druženju i zabavi. Za učesnike pohoda organizovan je besplatan prevoz, vojnički grah i ugodno druženje.
Kako bi se na vrijeme mogao obezbijediti dovoljan broj autobusa, potrebno je dostaviti grupne i pojedinačne prijave najkasnije do 18.05.2017. godine:
– Sportski savez SBK/KSB: e-mail: sportskisavezsbkksb@gmail.com;
– Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB: e-mail: tr.zavod@bih.net.ba; telefoni: 030/511-394, 030/511-391, fax: 030/511-633
Ovom prilikom vas informišemo da su planirani polasci:
– Travnik (autobusko stajalište kod Doma zdravlja Travnik) u 8,30 sati,
– Gornji Vakuf/Uskoplje (ispred Konzuma) u 7,30 sati;
– Bugojno (ispred TOU „Best„ kod džamije) u 7,45 sati;
– Donji Vakuf (parking Hotela „Vrbas“) u 07,45 sati;
– Oborci (autubusno stajalište) u 08,00 sati
– Turbe (pekara „Dervić„) u 08,30 sati;
– Vitez (autobusna stanica) u 08,30 sati;
– Novi Travnik (Sportska dvoran ) u 08,00 sati: pješačka ruta: Rankovići – Krekova koliba – Bučička ravan
Informacije o mjestu i vremenu polaska za učesnike sa područja općina Kreševo, Jajce, Fojnica, Kiseljak i Busovača moći će se dobiti u Sportskom savezu općine, a prijevoz će biti organizovan u zavisnosti od broja prijavljenih učesnika.

Prethodni članakTreća samostalna izložba Mirka Franjića
Sljedeći članakDanas vatrogasci obilježavaju svoj dan i prezentiraju novu opremu i vozila u Vitezu