Ovoga vikenda Vitez je kazališni centar BiH: Publika će vidjeti 8 predstava u 3 dana

Kazališni dani u Vitezu stigli su i do četvrtog vikenda, koji će ujedno biti i najsadržajniji, a u sklopu kojega će u Vitezu biti obilježena i Europska noć kazališta. Umjesto planiranih 7 predstava ovoga vikenda, bit će odigrano njih 8, tako da će ukupan broj predstava ovogodišnjih kazališnih dana u Vitezu biti 17.

„Za ovaj vikenda najavili smo i neka iznenađenja, među kojima je i 500. Izvođenje interaktivne predstave „Maske“. Također, želja nam je napraviti i iskorak u boljoj povezanosti i komunikaciji u svijetu kazališta, tako da ćemo započeti s još jednom lijepom pričom, ali više o tomu ćemo kazati u subotu. Vitez će ovoga vikenda sigurno biti kazališni centar BiH, a publika će imati priliku pogledati 8 predstava. Vrijedi naglasiti kako će predstava iz Šida biti igrana u 3 termina, tako da ćemo imati ukupno 10 igranja. Gradsko kazalište mladih Vitez će osim obilježavanja Europske noći kazališta u Vitezu, to učiniti i gostovanjem naše predstave „U crtu“ u Popovači, gradu prijatelju Općine Vitez“, kazao je u najavi ovotjednog programa u viteškom kazalištu, voditelj GKM Vitez, Ivan Sajević.

Na sedmim po redu kazališnim danima u Vitezu publiku u petak, 20.11. očekuju dvije predstave. Prva na rasporedu je „Ku’š sad Strajlo“, Teatra „Scena“ Novi Grad. Ljudi se sve teže žene, godine prolaze i donose samoću i otrežnjenje. I Strajilo je prošao u mladosti svijeta, ali se uvijek vraćao Grmeču gdje ga je zatekao rat u kojem je izgubio imanje, otišao u Vojvodinu i zaljubio se, ali se opet vratio u rodni kraj i obnovio imanje. Ima sve – ali nema nikoga. Samoća ga tjera da se na kraju ipak odluči ponovo tražiti ljubav koju je ostavio. Predstava se igra s početkom u 19 sati.

Druga predstava je „Presuda: Tiha likvidacija“, Mostarskog teatra mladih 1974. Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom životu skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegova postojanja, segmenti njegova rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su pedeset kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život… Ova predstava na rasporedu je u 20 sati.

U subotu, s početkom u 12 sati, bit će odigrana predstava „Maske“, MTM-a 1974, koja je interaktivna i tretira maloljetničko nasilje, nasilje u obitelji, te rodno zasnovano nasilje. Interaktivna predstava sa stopostotnim uključenjem u proces svih nazočnih. Bavi se problemom nasilja i ima preventivnu funkciju, jer radi na doživljenom nasilju samih sudionika istražujući uzroke i sagledavajući posljedice sa katarzičnim završetkom. Ulaz je besplatan i svi koji se žele upoznati s tehnikom forum teatra dobro su došli.

Također, u subotu će publika imati priliku pogledati predstavu „Portret maligne čelije“, u izvedbi Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Šida. Predstava je ograničena na 40 gledatelja, te će se igrati u tri termina, u 17, 18 i 19 sati. S obzirom na veliki interes, iz GKM-a Vitez preporučili su rezervaciju ulaznica. O samoj predstavi…riječi su suvišne…nakon posljednje scene samo nijema tišina i urezana rečenica: Posjeta je završena!

Istu večer, s početkom u 20,30 sati u kazališnoj dvorani Vitez biti će igrana i predstava „Cezaria“, u izvedbi Dramskog studija SPKD „Prosvjeta“ iz Višegrada. Stvarnost ostavlja mnogo prostora mašti. Atipičan, vantjelesni život mlade junakinje, osobe sa invaliditetom, koja se svojim umom bori protiv svakodnevnih iskušenja…

Najmlađa publika će doći na svoje u nedjelju, kada je na rasporedu predstava „Kamen mudrosti“, DIS teatra. Ovo je priča o troje prijatelja, pripovjedača priča, koji, lutajući šumom, traže put kući. Međutim, ona u sebi skriva plemenitu i vrlo delikatnu poruku najmlađima koji u svom odrastanju moraju riješiti mnoge tajne da bi došli do saznanja o dobru i zlu. Ova predstava za djecu na rasporedu je u nedjelju, 22.11, u 13 sati.

„Lilika“, monodrama u izvedbi CZK Čelinac, priča je o neodoljivo iskrenoj djevojčici na pragu puberteta, koja publiku ostavlja u dilemama o vrijednostima današnje obitelji, društva, cjelokupnog sustava. Ova predstava igra se s početkom u 17 sati.

Hit predstava Gradskog kazališta mladih Vitez, monodrama Antona Drahta „Đe ti je pita?“ govori o Ćamilu koji daje sliku jednog Bosanca koji je pokušao sanjati „Američki san”, ali to mu nije uspjelo. Nije uspio odsanjati san, jer mu nedostaju ćevapi, rakija, sevdalinke, jarani i naravno pita. Kada i kome Ćamil postavlja pitanje „Đe ti je pita?” saznajte u nedjelju, 22.11. s početkom u 19 sati.

Izuzetno bogat kazališni vikend u Vitezu polako će približiti ovogodišnje kazališne dane kraju, a zadnja predstava na 7. Danima kazališta „Vitez 2015“ biti će premijera GKM Vitez, „Moja mama je klinceza“, koja će biti odigrana u srijedu, 25.11. 2015. godine, s početkom u 19 sati.