Ovoga tjedna obilježava se 30 godina HVO-a, središnja manifestacija u petak u Mostaru

U povodu obilježavanja 17. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 30. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane, a u spomen na poginule pripadnike HVO-a, vojna izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine položit će vijence i zapaliti svijeće na spomen-obilježjima u Sarajevu, Vitezu, Tomislavgradu, Orašju i Mostaru.

U utorak, 5. travnja, u Mostaru će biti upriličena medijska prezentacija obljetnice 1.pgp OS BiH i HVO-a s početkom u 10 sati, najavljeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Dan kasnije, u srijedu, 6. travnja, bit će upriličeno polaganje vijenaca ispred spomen-obilježja u Tomislavgradu i Orašju.

Istoga dana bit će položeni vijenci ispred spomen-obilježja u Križančevom selu kod Viteza, dok će u Sarajevu vijenci biti položeni na rimokatoličkom groblju sv. Josip, nakon čega će se služiti sveta  misa za poginule i umrle pripadnike HVO-a.

U četvrtak, 7. travnja, bit će održana vojna svečanost u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru.

Za 9 sati predviđeno je polaganje vijenca u spomen kapeli sv.Ivana Krstitelja, a potom prijavak zamjeniku ministra obrane Miji Krešiću i postrojavanje ešalona nakon čega će biti održana i svečana ceremonija.

Središnja svečanost bit će održana u petak, 8. travnja, u Mostaru.

U 10 sati i 30 minuta služit će se sveta misa u mostarskoj katedrali, nakon čega će uslijediti mimohod s ratnim zastavama do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje će biti položeni vijenci i svijeće ispred središnjeg spomenika.

Svečana akademija u Kosači počet će u podne, stoji u najavi.