Ovog petka predstava “Krčma” Sinjskog pučkog kazališta

Ovogodišnji Dani hrvatskog kazališta u BiH nastavljaju se ovog petka, u Kazališnoj dvorani Vitez, u 19 sati, predstavom ‘Krčma’ Sinjskog pučkog kazališta.

O predstavi: “U mjestu Širopolje postojala je krčma za koju pripovjedač odmah govori da je drugačija od onog što obično smatramo pod tom riječi. u toj se krčmi nisu trpjele nečistoće, psovke ni svađe, ali je u njoj uvijek bilo veselo. Radnja se odvija u božićno doba 1888. godine. Sam Dinko Šimunović pripovijeda o nemilom događaju u krčmi Dalmatinske zagore kojeg opisuje kao “presudan trenutak u kojem je odlučio postati pisac”. Šaroliko društvo kojeg čine posrnuli karizmatik Vilović, pisac, osoblje krčme, kaluđer, Bošnjak i Cigo, krije se u krčmi bježeći od mećave i tražeći toplinu te utjehu u čaši i u Cigankinoj pjesmi. Neki od njih su već „pijanci sa stažom“, neki su s periferije ili s vrha društva, no sa svakom ispijenom čašom postaju sjedinjeni u pijanstvu, ali i razotkriveni. Puni stolovi, pjesma, niske strasti i vino kulminiraju općim kaosom i naposljetku nesrećom”.

Predstava je nastala po tekstu Dinka Šimunovića. Dramatizaciju teksta potpisuje Ivan Leo Lemo, režiju i scenografiju Željko Viculin, kostimografiju Tatjana Katić i Marija Viculin, dok je za svjetlo i ton zadužen Nikša Katić. U predstavi glume Lovrin Tomašević (Dinko Šimunović), Ante Bošnjak Bare (Jozo Vilović), Marija Mandac (krčmarica Ana), Katarina Vrca (konobarica Mara), Ante Cvitković (Bošnjak), Dinko Franchini (kaluđer Mile), Petra Ugrin (Ciganka), Ante Vrca (Cigo) i Dijana Rančić (Baba).

Predstava se igra u petak, 15. lipnja, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2 KM.