Ovakvo rješenje bilo je jedino moguće u prevladavanju krize u središnjoj Bosni

Novoimenovani premijer srednjobosanske županijske Vlade u odlasku, kako ju je nazvao visoki predstavnik Valentin Inzko, jest Bajro Makić, diplomirani šumarski inženjer iz Jajca. Dugi niz godina radio je u struci u Jajcu, a kasnije, do izbora u županijsku Vladu prije nešto više od četiri godine, u Šumsko-gospodarskom društvu Srednjo-bosanske županije. Član je SDA od samog osnivanja ove stranke, ali ozbiljnije, do prije pet godina, stranačko-politički nije bio posebno angažiran. No, nakon što je imenovan ministrom gospodarstva u županijskoj Vladi, u punom je kapacitetu, kako kaže, bio aktivan i u svojoj stranci. Za njega tvrde da je umjeren i odmjeren političar, uvijek spreman na razgovor i dogovor, da je korektan suradnik pa je, bez problema, jednoglasno prihvaćen prijedlog da upravo on predvodi „Vladu u odlasku”.

■ Iznenada ste dobili vrlo težak i odgovoran zadatak. Jeste li bili u dvojbi: prihvatiti ili odbiti?

Ovo i ovakvo rješenje bilo je jedino moguće u prevladavanju situacije i krize u našoj županiji, pa mogu reći da dvojbe, prihvatiti ili ne prihvatiti, kako ste rekli, i nije bilo.
Jer, svaki politički dužnosnik mora imati i odgovornost i ne bi trebalo niti smjelo biti bilo kojih, subjektivnih, naravno, razloga ne prihvatiti zadatak ili pak ulogu koja doprinosi rješavanju određenog problema, određene krize. A nakon pisma visokog predstavnika, mi smo se našli u takvoj situaciji. Na sreću, tako su mislili i ostale kolege i prihvatili smo se uloge „premosnice” a koja vodi ka uspješnom prevladavanju novonastale krize.

■ Što ste radili nakon što ste 10. svibnja, izborom nove Vlade, razriješeni dužnosti ministra gospodarstva? Jeste li prihvatili neki novi posao, ili ste odlučili koristiti zakonsko pravo i primati osnovnu ministarsku plaću godinu dana?

Prije ulaska u županijsku Vladu ja sam bio na rukovodećoj poziciji u Šumsko-gospodarskom društvu i bio sam u prilici vratiti se na svoje ranije ili neko slično radno mjesto. A kada su u pitanju zakonska prava, i pravo primanja određenih novčanih prinadležnosti na ime ministarske funkcije koju sam obnašao u prošlom mandatu, nijednog trenutka to nisam planirao. Jer ja imam svoje zanimanje, imao sam priliku, u stvari trebao sam se vratiti u Šumsko-gospodarsko društvo, pa bi bilo nepošteno i nemoralno primati plaću a ništa ne raditi.

■ Što je sada Vaš osnovni i najvažniji zadatak? Jeste li, i od koga, dobili neke upute, smjernice…?

Nismo dobili nikakve smjernice, a moje su smjernice, a tako i mojih suradnika, zakonska regulativa i Ustav i sve je jasno definirano i za premijera i za ministre. I tih se smjernica moramo držati, poštovati i provoditi zakonske i ustavne odredbe i praktički svi mi nastavljamo poslove koje smo koje smo već radili, uz neke druge, dodatne ali ne i nepoznate nam zadatke. Ustvari, na neki način, nastavljamo tamo gdje smo stali 10. svibnja kada je imenovana nova Vlada.

■ Hoće li Vam koristiti iskustvo koje ste, kao član Vlade, stekli u prošlom mandatu?

Naravno da hoće! Jer, iako sam postavljen na dužnost premijera, a u prošloj Vladi sam obnašao ministarsku dužnost, iskustvo koje sam stekao u protekle četiri godine je nemjerljivo i u velikoj mjeri mi olakšava ulogu, važnu, tešku i odgovornu, koju sada imam. Bez tog i takvog iskustva, kada se odmah mora prionuti poslu, teško bi se snašao, ili bi mi neusporedivo teže bilo provoditi ono što situacija nalaže, što se od mene očekuje.

■ Kakve su, zapravo, sada Vaše ovlasti?

Odlukom županijske Skupštine imam sve ovlasti koje pripadaju premijeru, a ista je situacija i sa ministrima, mojim suradnicima. Znači, ovlasti su kakve smo i imali, ili je bolje reći, kakve je imala i prošla Vlada, bez ikakvih umanjenja i ograničenja. Nema ni bilo kakvih, posebnih zadataka, nego radimo i radit ćemo kako nam nalažu zakoni i Ustav, kako nam nalaže situacija, aktualni problemi, a iz čega će proistjecati i prioriteti u njihovu rješavanju.

■ Kako ste rasporedili ministarstva koja su bez ministara. Jer, vas je samo petero od ukupno devetero koliko je ministara, s premijerom, imala Vlada u punom kapacitetu.

I to pitanje je regulirao i propisano zakonom i Ustavom, pa će tri ministra voditi po dva ministarstva, jedan ministar jedno ministarstvo, a meni, uz premijersku funkciju, pripalo je jedno ministarstvo.

■ Hoćete li nam reći kako su sada, u ovoj krnjoj Vladi, raspoređena?

Semin Ždralović, uz Ministarstvo šumarstva, gospodarstva i vodoprivrede, sada vodi i Ministarstvo prostornog uređenja, obnove i povratka, Greta Kuna, uz Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta vodit će i Ministarstvo zdravstva, a Sedžad Milanović uz MUP sada vodi i Ministarstvo gospodarstva. Ministar Zoran Luković nastavlja voditi Ministarstvo pravosuđa, a ja ću, uz premijersku funkciju, voditi i Ministarstvo financija. No, treba naglasiti kako će pomoćnica ministra za županijski proračun u prošloj Vladi Ivanka Vrdoljak imati rješenje i ovlasti za određene poslove i nadležnosti ovog ministarstva. Naravno, ovo su raspodjele i ovlasti, a sve je podložno, po potrebi i novonastaloj situaciji, i promjenama.

■ Vjerujete li u pozitivan ishod procesa formiranja struktura županijske vlasti, a što je odlukom OHR-a vraćeno na početak.

Naravno, svaki optimističan i dobronamjeran čovjek, dužnosnik, političar…, vjeruje u ono što radi i što mu je zadatak raditi i voditi. Stoga, vjerujem da će se naći dobra, najbolja, za sve strane prihvatljiva rješenja. U takav rasplet ove situacije vjerujem, a da nije tako, teško da bi se prihvatio odgovorne premijerske dužnosti.

Zvonimir Čilić / Večernji list