Ovako je hard-disk od 5 MB izgledao 1956.

U rujnu 1956. godine IBM je predstavio 305 RAMAC, prvo superračunalo s čvrstim diskom (hard disk drive – HDD). Taj hard-disk bio je težak više od tone, a mogao je pohraniti samo 5 MB podataka.

Radi se o prvom komercijalnom računalu koje je koristilo pokretnu glavu za čitanje hard-diska koji je bio sastavljen od pedeset 610-milimetarskih ploča. RAMAC je skraćenica od “Random Access Method of Accounting and Control”, a računalo je bilo namijenjeno izvršavanju zadataka za poslovne svrhe i to u stvarnom vremenu. Prosječno vrijeme pristupa podacima kod ovog čvrstog diska iznosilo je oko 600 milisekundi, što je u tom trenutku izgledalo superbrzo. Cijena unajmljivanja IBM-ova sustava RAMAC 305 s 350 diskova za pohranu iznosila je mjesečno 3.200 dolara, što je ekvivalent kupovnoj cijeni od 160.000 dolara 1957. u SAD-u. Zanimljivo je također da su inženjeri IBM-a mogli tada proizvesti čak i nešto veći hard-disk od tih 5 MB, međutim odjel marketinga bio je protiv toga jer nisu mogli pronaći kupca kojemu bi trebao veći kapacitet. Kao što možete vidjeti na slici, uz ovaj hard-disk trebali biste imati i viličara, a preporučena soba za njegov smještaj trebala bi biti 9 x 15 metara.

Inženjeri IBM-a mogli su proizvesti čak i nešto veći hard-disk od 5 MB, međutim odjel marketinga bio je protiv toga jer nisu mogli pronaći kupca kojemu bi trebao veći kapacitet

{gallery}tehnologija/ibm_disk{/gallery}

net.hr