Ovaj soj koronavirusa brže se širi, sve više mladih obolijeva

Kod više od 80 posto pacijenata koji su pozitivni na SARS-CoV-2 i koji se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru RS prisutan je mutirani virus, koji je daleko zarazniji od izvornog koronavirusa, a dominira takozvani britanski soj.

Isti soj uočen je kod većine uzoraka koji su testirani na sarajevskom KCUS-u.

Ovo su za Srpskainfo potvrdili u UKC RS, naglasivši da je, pošto je došlo do prodiranja nove varijante virusa u populaciju, u kratkom vremenskom razdoblju obolio veoma veliki broj ljudi, što je uvjetovalo i povećanja broja smrtnih ishoda.

S obzirom na činjenicu da je krajem veljače primjećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale COVID-19, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su sproveli ispitivanje kako bi se pratila dinamika cirkuliranja mutantne forme.

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata razdoblje prve polovine ožujka, odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma bila prisutna u 66,66 odsto uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

Mutacija

Kako kaže prof. dr. Maja Travar, načelnica Zavoda za kliničku mikrobiologiju UKC RS, ovaj soj sada je prisutan kod 80,6 odsto hospitaliziranih. Objašnjava da je riječ o soju s genskom mutacijom na genu koji kodira spike protein (N501Y).

“Najznačajnija karakteristika takozvanog britanskog soja virusa je povećana transmisija u populaciji zbog mutacije na genu za spike protein, koji je odgovoran za vezivanje virusa na ćeliju. Zbog većeg broja društvenih kontakata i mobilnosti trenutno je inficiran veliki broj mlađih, posebno radno sposobnih osoba. Među ovim osobama trenutno ima značajan broj hospitaliziranih”, kaže dr Travar, upozorivši da inficirane mlađe osobe mogu prenijeti virus starijim članovima kućanstva, koji često obolijevaju kliničkom slikom koja zahtijeva hospitalizaciju.

Što je poznato

U Institutu za javno zdravstvo RS, u skladu s podatcima iz zemalja u regiji i trenutnom epidemiološkom situacijom, očekuju da je i kod nas sve dominantniji britanski soj.

“Još nema ujednačenih znanstvenih podataka u vezi s kliničkim ishodima povezanih sa ovim sojem. Ali ono što sigurno znamo jeste da se britanski soj B.1.1.7 brže prenosi u odnosu na izvorni soj. Uslijed veće stope prijenosa dolazi do većeg broja novooboljelih slučajeva. Posljedično, povećava se i broj osoba kojima trebaju usluge zdravstvenog sustava, te broj osoba koje imaju veći rizik za razvijanje teže kliničke forme bolesti. To dovodi do porasta broja smrtnih slučajeva”, ističe epidemiologinja dr. Jelena Đaković Dević.

Prema njenim riječima, liječnici iz bolnica širom RS-a navode da je u ovom razdoblju pogoršanja epidemiološke situacije, u odnosu na prethodno razdoblje, više hospitaliziranih mlađih osoba koji razvijaju teže kliničke forme bolesti, te da je više osoba kojima je potrebna kiseonička podrška.

Način borbe

Objašnjava da se mutacije virusa SARS-CoV-2 dešavaju od početka epidemije i da nisu neobična pojava u svijetu virusologije.

“Mutacije su promjene koje se dešavaju u strukturi virusa, a koje virusu omogućavaju bolju prilagodbu svom okruženju, te izbjegavanje prepreke koje mu postavlja imuni sustav čovjeka. Neke mutacije mogu dovesti do promjena u karakteristikama virusa, poput toga da se virus brže širi ili da razvija teže kliničke slike. Kada virus ima visok stupanj transmisije u populaciji i uzrokuje mnoge infekcije, vjerojatnoća mutacije virusa raste. Što više mogućnosti virus ima za širenje, to se više replicira, a time ima veće mogućnosti da pretrpi određene promjene”, kaže dr Đaković Dević i naglašava da je, upravo zbog toga, bitno da proces cijepljenja teče brže od mogućnosti virusa da se mijenja i da se pojavi varijanta virusa koja je manje otporna na cjepivo koje može dovesti do većeg broj reinfekcija.

Liječnici također naglašavaju da se protiv novih sojeva bori kao i protiv izvornog, a to je poštivanje svih epidemioloških mjera i pravovremeno liječenje.

Prethodni članakPOST FESTUM IZBORA U TRAVNIKU: “Nek’ je i najgori, samo nek’ je naš!”
Sljedeći članakUpaljen meteoalarm u BiH zbog kiše i pojačanog vjetra