Otvoreno pismo ŽO HDZ BIH ŽSB u svezi izmjena Statuta grada Mostara i preustroja grada Travnika

altŽupanijski odbor HDZ BIH Županije Središnja Bosna uputio je otvoreno pismo u svezi izmjena Statuta grada Mostara i preustroja grada Travnika. 

“ŽO HDZ BIH ŽSB je razmatrajući aktualnu političku situaciju glede nužnosti usklađivanja Statuta grada Mostara i pojedinih članaka Izbornog zakona, a u svezi Odluke Ustavnog suda BIH koji je način biranja vijećnika u Gradsko vijeće Mostara proglasio neustavnim, te naložio preinaku načina biranja vijećnika s obzirom na politizaciju istog problema, zauzeo slijedeće stajalište :

• Županijski odbor HDZ BIH Županije Središnja Bosna podsjeća domaću i međunarodnu javnost da je Amandman na Ustav Federacije koji regulira preustroj Travnika na temelju istih načela kao i u Mostaru donesen još 1997. godine, a Forum Federacije je 16. travnja 1998. godine obvezao sve političke strukture na rješavanje ovoga pitanja. Petritschevim ustavnim promjenama ukinut je paritet u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a time iz Ustava Federacije BIH i Županije Središnja Bosna brisan tzv. travnički amandman koji glasi :

Travnik kao sjedište Sredisnjobosanske županije bit će organiziran kao gradska zajednica na temelju istih načela kao Mostar, sjedište Hercegovačko-neretvanske županije.

• Županijski odbor HDZ BIH Županije Središnja Bosna, radi specifičnosti političke situacije u Središnjoj Bosni i Travniku kao sjedištu Županije je stajališta da se trebaju iznaći simetrična rješenja kako za grad Travnik tako i za grad Mostar, a za što je preduvjet izmjena Ustava i Izbornog zakona.

• Županijski odbor HDZ BIH Županije Središnja Bosna poziva nadležne institucije BIH i predstavnike međunarodne zajednice da primjenjujući načelo nediskriminacije, kao jedno od temeljnih načela zaštite ljudskih prava i sloboda, na aktivan pristup za preustroj grada Travnika na temelju istih načela kao grada Mostara”, stoji u otvorenom pismu kojega potpisuje Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB.