Otvoreni 4. Dana kazališta: Predstava ‘Kurve’ oduševila (FOTO/VIDEO)

Krcata kazališna dvorana u Vitezu, na otvorenju ovogodišnjih kazališnih dana, pokazatelj je kako je ova manifestacija prerasla u istinski, vjerojatno najkvalitetniji i najznačajniji kulturni događaj, kako u Vitezu, tako i Središnjoj Bosni.

Posjetitelje je na samom početku pozdravio Ivan Sajević, voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez, a ovogodišnje, četvrte po redu, Dane kazališta u Vitezu otvorio je, još uvijek aktualni načelnik, Vlado Alilović.

„Zahvaljujem se dragim gostima koji će nastupiti u Vitezu kroz narednih mjesec dana i želim im puno sreće, a našim mladima iz Gradskog kazališta mladih Vitez i Entera čestitam na odličnom radu i svemu što čine za Vitez. Proglašavam otvorenim Dane kazališta u Vitezu”, rekao je općinski načelnik Viteza Vlado Alilović te na taj način svečano otvorio kazališne dane.

Čast da nastupe na otvorenju ovogodišnjih Dana kazališta u Vitezu pripala je gostima iz Retkovaca, Kazalištu “Mika Živković”, koje se publici u Vitezu predstavilo urnebesnom komedijom „Kurve”. Pred gotovo 400 gledatelja Retkovčani su oduševili. Smijeh tijekom cijele izvedbe, pljesak, ovacije na samome kraju pokazale su kako je predstava „Kurve”, redateljice Andrijane Raguž, uspješna, atraktivna, duhovita, ali i predstava prožeta emocijom i sjetom.

„Hvala prekrasnoj publici koja je pažljivo pratila igru na pozornici, a posebno izuzetnim i predivnim domaćinima, članovima Gradskog kazališta mladih u Vitezu. Veselimo se njihovom dolasku u Retkovce početkom sljedeće godine”, izjavio je za Fenu Marko Sabljaković, predsjednik Kazališta „Mika Živković” iz Retkovaca.

{youtube}eL6OpBfZqfQ{/youtube}

Kazalištarci iz Retkovaca plijenili su pažnju publike odličnom igrom, u jednoj vrlo zahtjevnoj predstavi, koju je odlično posložila redateljica Andrijana Raguž. Publika je odličan nastup Retkovčana honorirala višeminutnim pljeskom, odnosno ovacijama na koncu predstave te tako ispisala pozivnicu gostima da i na narednim kazališnim danima nastupe u Vitezu.

„Iskoristio bih priliku zahvaliti se našim dragim gostima iz Retkovaca na dolasku u Vitez i odličnoj predstavi. Raduje me da se nastavlja naša odlična suradnja, koja jača svakom novim susretom. Zahvaljujem i našoj divnoj publici što je još jednom pokazala izniman interes za kazalište, a iskreno vjerujem kako će i naredne predstave na kazališnim danima biti jednako posjećene”, izjavio je Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez.

Predstavu “Kurve”, autora Feđe Šehovića, režirala je Andrijana Raguž, a u predstavi se pojavljuje 7 ženskih i 4 muška lika u 8 prizora.
Mjesto zbivanja je utvrda na napuštenom otoku. Na jednom “No name” otoku ostale su samo djevojke, navodno članice baletne grupe, njihova voditeljica i Poručnik. Satnik Dietler, komandant utvrde, kojeg su saveznici stavili na popis ratnih zločinaca i drže ga kao taoca uspije pobjeći iz zarobljeništva, a u utvrdi ga dočekuju kao „heroja”. U bordelu započinje bespoštedna borba za preživljavanje. Jedini mogući vojnici su djevojke iz baletne grupe. Postavlja se pitanje mogu li soldatuše biti domoljubi, s tim više što su iz različitih pokrajina, odnosno republika tada buduće, a danas bivše države i svaka od njih ima drukčije mišljenje o monarhiji… Radnja ulazi u pravi Freudov osinjak ženskog rivalstva u neizvjesnoj situaciji koja se raspetljava dolaskom Škota, britanskog kapetana. Grandiozan rasplet događaja popraćen zvucima europske himne Ode radosti, uz simboličnu komparaciju kurvi i politike daje efektan završetak i posebnu simboliku aktualnih događanja u regiji kojoj pripadamo, u kojoj smo okusili privremeni osjećaj neovisnosti i slobode…

Kazališni dani u Vitezu, kao i prethodnih godina, imaju međunarodni karakter, a ukupno će biti izvedeno deset kazališnih predstava, iz četiri države (BIH, Hrvatska, Slovenija i Srbija).

Kroz narednih mjesec dana Vitez će biti kazališni centar Bosne i Hercegovine, a viteškoj publici predstavit će se, uz domaćina GKM Vitez i Kazalište “Mika Živković” iz Retkovaca, koje je otvorilo Dane kazališta, DIS teatar iz Banja Luke, Draft teatar iz Tuzle, HAK Travnik, Harlekin teatar iz Postojne, AP “Branislav Nušić” iz Šida, Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda, Gradsko kazalište Beli Manastir.

Foto: Filip Šarić