Otvorena Pandorina kutija carinskih i poreznih prevara u BiH

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević uhićen je u srijedu s još 53 osobe koje se između ostalog sumnjiče za organizirani kriminal, korupciju, porezne i carinske utaje. Među uhićenima je 30 pripadnika UIO od kojih su neki bivši i sadašnji visokopozicionirani dužnosnici. Akcija kodnog naziva Pandora najveća je posljeratna akcija u oblasti korupcije.

Pandorina kutija je otvorena – nakon osam mjeseci istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH razotkrivena je najveća posljeratna porezna i carinska prevara.

„Osobe koje su obuhvaćene istragom osumnjičene su za organizirani kriminal i koruptivna kaznena djela, uključujući porezne i carinske utaje, nezakonito praštanje poreza i nezakonit povrat PDV-a, kao i zloupotrebu položaja ili ovlasti, te niz drugih kaznenih djela. Tužiteljstvo BiH također provodi i financijsku istragu kako bi se blokirala i oduzela nezakonito stečena imovina, jer smo prilikom istrage u ovom predmetu došli do dokaza da pojedini osumnjičeni imaju višemilionsku imovinu“, kazao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Među uhapšenima je i Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave. Prilikom uhićenja kratko je prokomentirao:

„Ja samo mogu kazati da je ovo jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu.“

Inače, tokom sedam godina provedenih na funkciji direktora, osim očito prijateljima, i sebi je priskrbio imovinu tešku milijune. Točnije, devet stanova i poslovnih prostora, te 20 dunuma zemljišta koje njegovi prihodi od nešto više od 250.000 eura, nisu mogli pokriti.

Predsjednik Sindikata UIO Mehmedalija Osmić, koji je godinama upozoravao na kriminal strašnih razmjera, kaže kako konačno može odahnuti.

„Nisu oni sami. Svi ovi pohapšeni imali su svoje mentore. Iznenadit ćete se do koga će sve doći.“

Istražni organi Čauševića smatraju odgovornim za uvoz tekstila s lažnim deklaracijama o porijeklu robe, uglavnom iz Kine i Turske. U direktnu vezu s njim dovodi se i Anes Sadiković koji se tereti da je državu oštetio za tri milijuna eura.

U akciji Pandora uhićene su ukupno 54 osobe od čega 30 dužnosnika UIO. Među njima je, pored Čauševića, uhapšen i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora UIO za sektor carina, koji je nakon pokušaja bijega u uhićen na graničnom prelazu Gradiška.

slobodnaevropa.ba