Otvorena Božićna izložba Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline

Proteklog vikenda u galeriji ULSLD u Novom Travniku otvorena je tradicionalna Božićna izložba Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline (ULSLD). Izlagalo je 13 autora s 23 djela.

Na otvorenju je govorila Sonja Nikolić Jurišić, predsjedateljica općinskog vijeća Novi Travnik, inače i sama akademska slikarica i sudionica izložbe. Zahvalila se svojim kolegama iz Udruge koja svake godine organizira božićnu izložbu.

– Općina Novi Travnik već nekoliko godina sa svake izložbe koja se organizira u galeriji ULSLD-a otkupi po jedan rad, tako da i na taj način pomaže radu Udruge te stvara fundus umjetničkih dijela u arhivu općine – naglasila je Sonja Nikolić Jurišić.

Program otvaranja je vodio tajnik udruge Jozo Romić koji se zahvalio općini na potpori koja je svake godine tradicionalno pokrovitelj izložbe. Izložbu je prigodnim govorom otvorio don Stipo Knežević, dekan Travničkog dekanata te poželio sretne predstojeće blagdane.

Inače, Udruga likovnih stvaratelja Lašvanske doline je osnovana 1994. godine, kao odgovor likovnih stvaratelja na vrijeme u kojem su se tada nalazili, rat i razaranje te stalna opasnost za život. Ideja da se na ratnu situaciju odgovori stvaranjem lijepog je realizirana prvom izložbom udruge u hotelu „Vitez“ u Vitezu, 4. travnja 1994. godine.
Dvije godine poslije toga u Palace del’ UNESCO, Paris, je izložba ULSLD-e. Od tada pa do danas su se nizale brojne izložbe u zemlji i inozemstvu, od izložbe u muzeju Mimara u Zagrebu, do de la Galerie d’Art Gil Bastide à Orléans u Francuskoj te na mnogim drugim uglednim mjestima.
Aukcija slika ove udruge za pomoć u obrani nepravedno optuženih Hrvata i skrb njihovih obitelji – “Za pravdu i istinu” iz 1998. u Vitezu, naišla je na veliki odjek i simpatije u dijelu bh. javnosti.
Danas je ULSLD prerasla svoje početke kad se njezino djelovanje i članstvo baziralo uglavnom na područje Lašvanske doline. Udruga okuplja članove iz Travnika, Novog Travnika, Viteza, Zenice, Maglaja, Mostara, Amsterdama. Sjedište udruge se nalazi u Novom Travniku, gdje je i galerija udruge.
Članstvo Udruge je veoma različito u svom pristupu likovnom stvaranju te je to bogatstvo u raznolikosti doprinijelo kvaliteti njenog stvaralaštva.