Otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u BiH

sms hrv SDanas se u Bosni i Hercegovini održavaju lokalni izbori. Jutros u sedam sati širom zemlje otvoreno je više od pet tisuća biračkih mjesta. Pravo glasa na današnjim izborima u BiH ima 3.144.296 birača, koliko ih je upisano u Centralni birački spisak. Biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati večeras, a prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora trebali bi biti priopćeni u ponoć.

Građani s pravom glasa danas će birati između ukupno 30.351 kandidata, od čega 550 kandidata za načelnika/gradonačelnika, 29.652 za vijećnika, te 149 kandidata iz reda nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima 2012, građani biraju 78 općtinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština općtina u Republici Srpskoj, pet skupština gradova u RS-u, 135 načelnika opština i pet gradonačelnika. Građani također biraju i novi saziv Skupštine Brčko Disktrikta BiH.

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH, za učešće na izborima ovjereno je ukupno 383 političkih subjekata, od čega 84 čine političke partije, 59 je koalicija, 224 neovisna kandidata, 16 listi neovisnih kandidata, te 2.251 kandidatska lista.

„CIK BiH je učinio sve da izbori u nedjelju 7. listopada mogu početi. Oko 5.100 biračkih mjesta biti će otvoreno u nedjelju ujutro u sedam sati, te zatvoreno u 19 sati”, rekao je u petak na konferenciji za novinare predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić.

Predsjednik CIK-a BiH je istakao da je predizborna kampanja za lokalne izbore 2012. protekla prilično mirno, uz mali broj žalbi, kao i da je kršenje pravila kampanje bilo najkarakterističnije kad je riječ o plakatiranju na zabranjenim mjestima.

CIK je za ove izbore u inostranstvo poslao 37.359 glasačkih listića, a Petrić je rekao da je većina vraćena nazad, te da će se prebrojavanju pristupiti zajedno sa ostalim listićima nakon izbornog dana.

Centralna izborna komisija BiH održaće konferencije za novinare danas u deset sati, poslijepodne u 13 i 18 sati, naveče u 21 sat, te u ponoć kada će objaviti prve nepotpune preliminarne rezultate.