Otvoren državni zatvor: Prvi zatvorenici na jesen

Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine otvoren je jučer u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu i prvi je zatvor na državnoj razini. 

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti na jesen, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, najavio je državni ministar pravde Josip Grubeša, koji je zajedno sa šefom Delegacije Europske unije i posebnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom svečano otvorio zatvorske prostorije.

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa europskim zatvorskim pravilima i standardima, javila je Fena.

Grubeša je naglasio kako je otvaranje zatvora strateški prioritet Ministarstva i da je zadovoljan urađenim poslom, iako su projekt od početka pratili brojni problemi.

No, kako je istaknuo, odgovoran angažman osoblja dao je rezultate.

– Nakon što zaposleni prođu obuku, očekujemo prijem prvih zatvorenika – rekao je Grubeša.

Sattler je poručio kako učinkovit rad državnog zatvora pomaže radu Suda i Tužiteljstva BiH te doprinosi stabilnosti BiH.

– Generalna percepcija nekažnjivosti nanosi velike štete radu pravosuđa – naglasio je Sattler te dodao kako je jasna važnost vladavine prava i da bez iskoraka na tome nema iskoraka ni na europskom putu. Naglasio je i da su sredstva u ovaj projekt bez sumnje otišla na pravu adresu.

Realizacijom planiranog projekta BiH dobiva zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Izgradnja je financirana kreditom Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je bila dva milijuna eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim zatvorom će se značajno rasteretiti entitetski zatvorski kapaciteti i riješiti problem prebukiranosti.

Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti zaposleno oko 280 djelatnika.

Prethodni članakProfesor iz regije odredio kada će se završiti drugi val u BiH
Sljedeći članakŠanse za opstanak poljoprivrede su u mlijeku, potrebna pomoć države