Otrovna biljka usmrtila J.B.

Janja Bandić iz Uskoplja umrla je, dok se liječnici u Zenici bore za život njenog supruga Tvrtka, nakon što su konzumirali biljke nalik na medvjeđi luk, u narodu poznat i kao crijemuš, sremuš, divlji luk ili šumski luk, saznaje agencija Anadolija.

Kako su agenciji Anadolija potvrdili prijatelji obitelji Bandić, Janja Bandić je umrla u četvrtak ujutro u bolnici u Novoj Biloj, a danas bi u Uskoplju trebala biti obavljena njena sahrana. Smrtonosnu biljku najvjerovatnije su pronašli na planinama u okolici njihovog grada.

“Tvrtko je u teškom staju. Još se ispituje da li su smrt Janje i Tvrtkovo trovanje posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku”, kazao je Anadoliji prijatelj obitelji Bandić

Tvrtko Bandić preksinoć je prebačen na Odjel za zazarazne bolesti Kliničke bolnice (KB) u Zenici. Kako je za agenciju Anadolija izjavila prim. dr. Lejla Čalkić, pacijent je životno ugrožen.

“Riječ je o trovanju toksinima. Najverovatnije je to posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku. Sve na to upućuje, pa i klinička slika pacijenta. On je još uvijek u teškom stanju, ali se drži. U ovakvim slučajevima smrtnost je izrazito velika. No, mi činimo sve da bi čovjeku spasili život. Prema informacijama koje imamo, on i supruga su spomenutu biljku koristili nekuhanu, dakle, u vidu salate”, kazala je doktorica Čalkić.

Konzumiranje otrovnih biljaka uzrokovalo je tragične posljedice i u susjednoj Hrvatskoj. U četvrtak je priopćeno da je i u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci umro jedan stariji muškarac, a kritično je i 71-godišnja žena, koja je na jedinici intenzivnog liječenja.

Ukupno šest osoba je posljednjih dana primljeno u riječku bolnicu zbog trovanja alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u otrovnoj biljci mrazovac, koju su nesretni pacijenti zamijenili s vrlo sličnom ljekovitom biljkom medvjeđi luk. Kako se pretpostavlja, to se vjerovatno dogodilo i u slučaju bračnog para Bandić iz Uskoplja.

Također, jedna osoba je početkom maja umrla i u Varaždinu, također zbog trovanja mrazovcem, potvrdili su iz Opće bolnice Varaždin. Trenutno su još tri osobe hospitalizirane od kojih je jedna u teškom stanju.

Tvrtko Bandić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji je 16. maja navečer primljen u Kantonalnu bolnicu Zenica s jakim stomačnim tegobama, danas se osjeća bolje, ali je njegovo stanje još teško.

Bandić je u zeničku bolnicu dovezen iz bolnice „Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj kod Viteza gdje je u četvrtak preminula njegova supruga Janja, koja je imala iste simptome.

Glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Aida Buro, izjavila je Feni, da je jučer zbog dodatne detoksikacije pacijentu urađena hemodijaliza.

“Pacijent je pod stalnim nadzorom liječnika Službe za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja, njegovo je stanje nešto bolje, ali se još smatra teškim”, izjavila je Buro.