Otkriveno kolike prihode i rashode imaju političke stranke u Hrvatskoj ali i BiH

Političke stranke u Republici Hrvatskoj su u 2014. imale 221 zaposlenika, prihodovale su oko 14,5 milijuna eura, a potrošile 25 tisuće eura više, što znači da su u minusu bile za taj iznos, pokazuje financijska revizija koju je obavio Državni ured za reviziju, piše Anadolija.

Revizija je obuhvatila 30 stranaka (14 parlamentarnih i 16 izvanparlamentarnih), šest nezavisnih saborskih zastupnika i dvoje nezavisnih lokalnih vijećnika te utvrdila već viđene nepravilnosti: slabosti u planiranju, računovodstvenom poslovanju i trošenju sredstava, prenosi Patrija. Dio stranaka u financijskim izvješćima iskazuje podatke koji nisu točni i istiniti, a dio ne zna koje ih lokalne jedinice trebaju financirati, ni koliko im duguju.

Nešto manje prihode ostvaruju političke stranke u BiH, navodi se u ovom istraživanju. Prema podacima Službe za reviziju Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, ukupno godišnje financijsko poslovanje 90 od 127 političkih subjekata u BiH (37 nije dostavilo izvješća) u 2013. godini iznosilo je nešto više od 12 milijuna eura. Kao i u Republici Hrvatskoj, i u BiH su stranke najviše sredstava ostvarile iz proračune – blizu 9,5 milijuna eura, što čini 77,1 posto ukupnih prihoda. Također, i strankama u BiH su veoma značajni stranački prihodi od donacija. Tako su stranke u BiH za 2013. godinu putem priloga fizičkih osoba prikupile iznos koji je veći od dva milijuna, od članarina su prikupile oko 750.000 eura, a od pravnih osoba (tvrtki i poduzeća) dobile su blizu 350.000 eura. Nacrtom proračuna za 2016. Vlada Federacije BiH planira povećati financiranje političkih stranaka i koalicija s nešto više od milijun i pol eura, navodi se.