Otkrivena 82 neprijavljena radnika, zapečaćeno 49 objekata

Porezna uprava Federacije BiH u četvrtak je na prostoru Federacije BiH izvršila 221 inspekcijski nadzor, u kojem su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

Tijekom inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 82 neprijavljena radnika, 74 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 18 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 23 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 49 objekata i izdano 140 prekršajnih naloga, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 346.250 KM.

Porezna uprava je izrazila zahvalnost svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obveze i pozvala sve porezne obveznike da posluju legalno, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava FBiH nastavlja provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava FBiH je pozvala sve radnike koji rade ‘na crno’ da o tome obavijeste Poreznu upravu. Porezna uprava će sve prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zajamčena prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko – invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, putem besplatnog poziva 080 020 333 i putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“, priopćeno je iz PU FBiH.

Prethodni članakManifestacija “I ja sam Vitez” odgođena za nedjelju zbog lošeg vremena
Sljedeći članakU Mostaru se okupili stručnjaci medicine iz 15 zemalja svijeta