Osvrt Dragice Križanac na zbirku novela “Katarza” te njezino predstavljanje u Vitezu

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Vitez organiziralo je proteklog četvrtka predstavljanje zbirke novela “Katarza”, autorice Dragice Križanac.

Prekrasnu večer dodatno su začinili mladi glazbenici,  Napretkov Ritter Ethno ansambl i gosti iz Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika, Maja Mišković učenica III. razreda, odsjek violina u klasi prof. Anamarije Marić, glasovirska suradnja prof. Anita Laštro i Mirna Blaž učenica II. razreda, odsjek glasovir u klasi prof. Ivone Franjić.

Povodom predstavljanja knjige za čitatelje portala Vitez.info oglasila se i autorica, Dragica Križanac, koja je ujedno i kolumnistica našega portala.

“Dragi moji Vitežani, u četvrtak 13 svibnja 2021 održana je promocija moje zbirke novela “Katarza” u Klubu HKD Napredak u Vitezu. U prvom redu želim da se zahvalim publici koja je došla u velikom broju s obzirom na ove korona – prepreke. Zatim moja zahvala ide domaćinima i organizatorima ove književne večeri g. Anti Zirdumu i gospođi prof Gordani Mišković.

Također želim se zahvaliti mom promotoru piscu Anti Marinčiću, koji je vrlo lijepo i nadahnuto govorio o mojoj knjizi. Također moja zahvala ide i prof Vatroslavu Matiću koji je čitao ulomke iz knjige. U glazbenom dijelu nastupio je Napretkov Ritte Ethno ansambl i violinistica Maja Mišković, a Mirna Blaž je sjedila za glasovirom. Ovi mladi gosti iz srednje glazbene škole Jakov Gotovac iz Novog Travnika upriličili su doista jedan krasan mini koncert.

Eto, napokon, s ovom mojom knjigom napravila sam simbolični krug: odakle sam krenula kao mlada žena sada sam se vratila kao zrela žena sa bogatim životnim iskustvom i kao autor prve knjige. U moj Vitez.

Pratila sam što se u Lašvanskoj dolini dešavalo za vrijeme rata. Poznato mi je što se sve moralo istrpiti, koliko je žrtava palo. Ali i nama izjglicama i migrantima u raznim zemljama Europe i svijeta, također nije bilo lako. I mi smo imali svoj rat. Upali smo iz socijalističko sustava i ekonomije u visoko razvijene zemlje. Doslovce smo sve morali učiti nanovo, početi potpuno ispočetka, učiti zamršene jezike i nove običaje! Plus osobne drame!

Ova zbirka kratkih priča je napisana 2020., u godini korone. U godini u kojoj smo svi bili zatvoreni. Do tada je uvijek bila borba za svakodnevnicu, posao, odgoj i školovanje djece. Ali, samoizolacija zbog korone u mom slučaju se pokazala kao kreativan period. Suočavanje sa samom sobom. Jer pisanje je mukotrpan proces i zahtijeva osamu i koncentraciju. Uostalom kao i čitanje. Pisci su najosamljeniji ljudi. To zna svako tko se bavi pisanjem. Ali ove priče dugo bile u meni. Tada sam konačno našla vrijeme i mir za pisanje i stavila ih na papir.

Zbirka se sastoji od 30 novela, i jedne recenzije.

Prvi dio: Mali život su priče napisane u trećem licu i nisu potpuno autobiografske. Također u ponekim ima primjese fikcije . Zatim dolazi drugi dio: distopijska priča Katarza. To je ujedno i priča koja nosi knjigu , njena crvena nit. Priča žene , izbjeglice, koja dolazi u drugu zemlju i doživljava katarzu. Riječ katarza potiče od grčke riječi khatarsis i znači: pročišćenje, mentalno i moralno. Učenje, rast, emocionalno čišćenje.

U trećem dijelu knjige Novi život su potpuno autobiografski memoari koji opisuju moj daljnji život u novoj zemlji. Padanje i ustajanje. Pisani su u prvom licu jednine i potpuno su autentični. Ima tu toplih priča, ali ima i šokantnih. Kao što je i život sam.

I poslije skoro 30 godina života u posve drugoj kulturi moj osjećaj za Lašvansku dolinu i mjesto rođenja mene i moje djece još živi u meni. Ponudiću vam stoga jednu ultra kratku priču na tu temu, koja pokazuje svu moju ljubav prema našem podneblju i našoj kulturi.

Priča je najprije objavljena na mojoj Facebook grupi ‘Literatura – lijepa riječ, koju sam osnovala 2017 g. Zatim je tiskana u Beogradu u zbirci ‘Zbornik čuvara prirode’ 2019g. Potom sam je uvrstila u ovu moju knjigu kao svojevrstan dokaz moga identiteta.

Put u tamni vilajet

‘Napuštamo more i svjetlost Dalmacije. Ljeto je u punom jeku. Autobus stenje kao ranjena zvijer. Pun je bosanskih radnika koji idu kući, jer je prekid građevinskih poslova do jeseni zbog turističke sezone. I nešto turista koji se, kao neki pioniri, usudiše krenuti dalje od mora i istraživati. Jer, nije more sve!

Penjemo se polako u brda. Gore dolje, gore dolje, vijuga cesta. Prati nas nisko grmlje, usamljene kuće, jezero. Zrak stoji, ni disati se ne da. Čini mi se da je veća vrućina nego na moru.

A onda, Kupreška vrata. Nepregledne livade o obje strane ceste. Prolazimo ski-lift i kućice s tipičnim planinskim krovovima. Stoje tamo, kao da su izrasle između borova. Onda tunelčić i odjednom se otvori svijet šume, svijet svježine, svijet bistrih izvora. Borova šuma nas primi u svoje zeleno krilo. Ulazimo u „tamni vilajet“ kako reče Andrić. Prodisah, oživjeh. Ovo je u mojim genima, ovaj zrak, ove šume, ovi mirisi, pomislih.

– Ma, što u genima?! U srcu, u srcu ludice moja! Kakav tamni vilajet! Andrić nije znao za ekologiju, ovo je „zeleni vilajet“! – govorim sama sebi.

Napojih se neke miline i zaspah. Sanjah kako trčim kao djevojčica kroz voćnjak moga djetinjstva. Nije mu ni rajski vrt bio ravan. Vidim u snu kako otac snažno trese šljive, a mi djeca ih kupimo u sepete. Majka nam s osmijehom prinosi bokal vode i kaže: ‘’Napijte se, umorni ste!’’

Autobus trznu na jednoj okuci i probudih se. Ne mogoh reći koliko sam dugo sanjala, da l’ minut, da l’ sat, ali zaklela bih se da je miris behara i cvijeta jabuke bio stvaran. I ne, nisam bila žedna. Napila sam se u snu te hladne majčine planinske vode s izvora.’

Izvolite pročitajte zbirku pa mi javite utiske!

Ako neko preferira eBook može je naći na ovom linku:

https://www.kobo.com/ebook/katarza

Autorica ‘Katarze’

Dragica Križanac

E-mail: amsterdamvitez@gmail.com

Prethodni članakKrizni stožer predložio ukidanje policijskog sata u Federaciji BiH
Sljedeći članakBašić potpisao ugovor o zaduženju za projekt Plava voda