Osumnjičeno 7 učenika iz Travnika i Novog Travnika za lažne dojave o postavljenim bombama

Službenici PS Novi Travnik ,u saradnji sa službenicima PS Travnik i Vitez,  otkrili su osobe koje su posljednje tri godine anonimno dojavljivale da su u srednjim školama u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe, priopćeno je iz MUP-a SBŽ.

U ovim slučajevima radi se o krivičnim djelima „Ugrožavanja sigurnosti“ iz člana 183. KZ FBiH i njihovim izvršenjem izazvana je uznemirenost učenika i njihovih roditelja, kao i nastavnog osoblja škola u kojima su prijavljivanje postavljene bombe, a odlagan je i nastavni proces u tim školama. Osim toga, službenici policije su bili primorani u svim slučajevima evakuirati škole, izvršiti kontra-diverzione preglede i preduzeti niz operativno taktičkih radnji na otkrivanju izvršitelja, što je dodatno opterećivalo materijalne i ljudske kapacitete policijskih struktura.

Na osnovu svih preduzetih mjera ustanovljeno je da postoje osnovi sumnje da su učenici 3. i 4. razreda Elektrotehničke i Srednje muzičke škole iz Novog Travnika tijekom 2013., 2014. i 2015. godine u 12 slučajeva anonimno prijavili da su u prostorijama škola u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe i da će eksplodirati za 15 minuta. Osumnjičeno je ukupno 7 učenika iz Novog Travnika i Travnika, koji su ispitani u svojstvu osumnjičenih, privremeno su im oduzeti mobilni telefoni sa kojih su vršili dojave o bombama, a po kompletiranju predmeta protiv njih će  biti podneseno izvješće o počinjenom kaznenom djelu županijskom tužiteljstvu Travnik.

“Napominjemo da će o rezultatima istrage službeno biti obaviješteno i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta, te će se tražiti najoštrije sankcije protiv tih učenika, koje mogu rezultirati i isključenjem iz škole. Cilj svega toga da se svim mogućim počiniteljima ovakvih kaznenih djela pošalje jasna poruka o težini ovakvih djela i posljedicama koje prouzrokuju, te da ih se odvrati od činjenja bilo kakvih nezakonitih radnji”, priopćeno je iz MUP-a SBŽ.