Osobe s invaliditetom traže socijalnu sigurnost i dostojanstven život

Socijalna sigurnost, dostojanstven život te zapošljavanje osoba s invaliditetom, samo su neka od prava zatraženih u peticiji koja je protekli tjedan potpisivana u Novom Travniku.

Potpisivanje peticije organizirala je koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Srednjobosanske županije (SBŽ), koje traže inkluzivno obrazovanje te uklanjanje barijera koje im otežavaju život.

Peticiju je potisao i Amar Šabanović koji boluje od multiple skleroze i invaliditet mu je procijenjen na 70 posto. On kaže da osobe s invaliditetom mogu pružiti veliki doprinos zajednici, ali ima treba pružiti šansu piše Fena.

I građani bez invaliditeta ostaju bez posla, pa možete onda misliti kakve probleme mi imamo pri zapošljavanju. Bilo bi lijepo da se izjednačimo s ostalim građanima i da nam se ne uskraćuju prava jer možemo mnogo postići – kazao je Šabanović.

U novotravničkoj udruzi roditelja, građana i prijatelja za pomoć osobama s posebnim potrebama “Osmijeh” kažu kako u SBŽ-u nikada nije zaživjela strategija kojoj je cilj bio olakšavanje života osobama sa invaliditetom.

Pokušat ćemo se za svoja prava izboriti potpisivanjem ove peticije. Ovo je jedan od načina i nećemo odustati, pa smo čak spremni i na prosvjede i podnošenje tužbi – kazao je presdjednik spomenute udurge Luka Ilinković, naglašavajući kako je položaj osoba s invaliditetom u SBŽ-u izuzetno nepovoljan.

Ilinković je istaknuo kako je potpisivanje peticije, koja će biti dostavljena županijskoj Vladi, upriličeno u svim općinama SBŽ-a, dok će u narednim danima biti potpisana i u ostalim županijama.