Osnovna škola “Nova Bila”: Realizirana dva odlična školska projekta za unaprjeđenje kvaliteta nastave biologije

Divna vijest stiže iz Osnovne škole Nova Bila. Realizirali su dva vrlo zanimljiva projekta koje će osigurati kvalitetniju i zanimljiviju nastavu iz predmeta prirode i biologije.

Prvi realizirani projekt je “Hotel za kukce”, a riječ je o prekrasnoj konstrukciji od cjevčica i drugih materijala u kojima će jaja položiti posebne vrste pčela. Pčele zidarice ili solitarne divlje pčele u prirodi gnijezda prave u šupljim granama ili stabljikama trske. Karakteristika ovih pčela je da vrlo brzo oprašuju voće pa se preporučuje ovakve nastambe izgradili u voćnjacima. U potpunosti su bezopasne za ljude. Agronomi preporučuju da se na jedan hektar nasada bili kojeg voća postavi jedan hotel za kukce. Posebno se preporučuje za plantaže kruške jer pospješuju oprašivanje i do 30%.

Drugi projekt koji je realiziran je “Promatrajmo ptice”. U kućicu za ptice instalirali su kameru i povezali ju s televizorom u učionici biologije.

“Vrijedne ruke našega domara Mirana Matoševića omogućile su nam realizaciju ove dvije ideje. Posebnost našega hotela za kukce je i posebna ladica sa staklenim cjevčicama u kojoj će se moći promatrati potpuna preobrazba kukaca te će učenici na satu u prirodi moći vidjeti taj proces. Drugi projekt nam pruža mogućnost u svakom trenutku, u realnom vremenu, promatrati ptice, pratiti njihov razvoj i na zanimljiv način naučiti još ponešto iz predmeta priroda i biologija. Još jednom zahvaljujemo našem domaru Miranu za razradu ideje za oba projekta i prekrasnu tehničku izvedbu”, poručio je nastavnik biologije, prof. Nikica Subašić.

Prethodni članakVIRTUALNA ŠETNJA I PREZENTACIJA: Dan Sjemeništa i Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” Travnik
Sljedeći članakRestoran “kod Mlina” raspisao natječaj za radno mjesto Konobar/Konobarica