Osnovci u Vitezu, Kiseljaku i Jajcu učili o važnosti energetske učinkovitosti

Vodeći se poznatom poslovicom koja kaže da „Na mladima svijet ostaje“, superjunak Beepster je posjetio nekoliko osnovnih škola na području Kantona Središnja Bosna, s ciljem edukacije najmlađih o važnosti energetske učinkovitosti. O tome kako da postanu heroji i spase planetu Zemlju učili su osnovci u OŠ „Jajce“ Kruščica, OŠ „Kiseljak“, te OŠ „Vitez“.

Ovaj superjunak je, kroz edukativno-zabavnu radionicu, najmlađe generacije učio o važnosti pametnog korištenja energije. Upravo iz tog razloga superjunak Beepster s učenicima razgovara o cijelom procesu nastanka globalnog zagrijavanja, kao i njegovim posljedicama po našu planetu.

„Mi moramo spasiti rijeke, šume i sve druge zelene površine planete Zemlje. To je naš zajednički zadatak!“istakao je Beepster, dijeleći savjete za pametniju uporabu energije. „Nakon što izađete iz prostorije, ugasite svjetlo. Nemojte ostavljati vodu da teče dok perete zube ili se umivate. I ne zaboravite, elektronske uređaje moramo gasiti, a ne ostavljati ih na stand-by.“.

Uz pomoć modernih tehnologija, ovaj superjunak je proces učenja i zabave spojio u korisnu cjelinu, zajedno s prenošenjem znanja o značaju energetske učinkovitosti za budućnost planete Zemlje. Upravo iz tog razloga je školarcima predstavio i Beepomat, interaktivni edukativni uređaj uz čiju pomoć im je pokazao kako energetski učinkovito ponašanje može spasiti svijet. Istovremeno, superjunak je koristio i druga zanimljiva pomagala, poput termalne kamere uz pomoć koje je demonstrirao izgled uređaja kada koristi energiju, u usporedbi s onim koji je ugašen.

Interaktivni pristup imao je ključnu ulogu u prikupljanju pažnje učenika i pravljenju ugodne atmosfere, pritom demonstrirajući važnost edukacije najmlađih za budućnost naše Planete. Radionice su realizirane u okviru Projekta energetske učinkovitosti za BiH (BEEP), koji, uz kreditna zaduženja Svjetske banke, implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja.