Osnovci Kiseljaka prvi na terenskoj nastavi u RH

Oko 100 učenika završnih razreda osnovnih škola koje rade prema hrvatskom nastavnom planu i programu s područja općine Kiseljak, OŠ Kiseljak te osnovnih škola Lepenica, Gromiljak i Brestovsko, u pratnji nastavnika jučer su krenuli na put Vukovara, piše Večernji list BiH.

Škola mira i kviz znanja

Ondje će u sklopu projekta “Posjet učenika završnih razreda iz BiH Vukovaru” imati dvodnevnu terensku nastavu iz predmeta “Povijest u Vukovaru” prema planu i programu za školsku 2022./2023. Domaćin učenicima i nastavnicima je Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar koji će za njih pripremiti predavanje o temi Domovinskog rata i Bitke za Vukovar. Učenici će obići i izložbeni prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata, kao i sva druga memorijalna mjesta u Gradu Heroju, od Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Spomen-doma i mjesta masovne grobnice na Ovčari, potom mjesto sjećanja “Vukovarska bolnica 1991.”… Učenici će sudjelovati i u Školi mira i kvizu znanja, a družit će se i s vršnjacima iz drugih škola. Troškove boravka djece u Vukovaru snose institucije RH na čelu s Ministarstvom branitelja, a troškove prijevoza Ministarstvo obrazovanja SBŽ-a. Učenici završnih razreda kiseljačkih osnovnih škola prvi su iz SBŽ-a koji će imati terensku nastavu u Vukovaru, potvrdila nam je ravnateljica OŠ Kiseljak Marijana Kobačić. – Učenici naših četiriju škola prvi su koji će sudjelovati u ovakvu vidu terenske nastave iz povijesti. To nam je uistinu velika čast, a vjerujem da će učenici zaista naučiti mnogo jer terenska nastava donosi novu kvalitetu u učenju – kazala nam je Kobačić. Odgovor na pitanje kako se došlo do projekta terenske nastave u Vukovaru u kojemu sudjeluju i učenici osnovnih škola koje rade prema hrvatskom planu i programu iz BiH potražili smo u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBŽ-a. Ministar Bojan Domić podsjetio nas je da ovakav vid terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata u RH postoji već nekoliko godina, a lani je potpisan ugovor s Ministarstvom branitelja RH po kojemu su uključeni i učenici iz BiH.

Muzej HVO-a

– Mislim da je to dobar model suradnje ministarstava branitelja i obrazovanja te mjerodavnih institucija u RH koji bismo i mi u BiH trebali slijediti. Osim Vukovara, naši učenici trebaju po sličnom modelu učiti i o stradanju hrvatskog naroda u BiH i mi za takav vid terenske nastave tražimo partnera u BiH. Mislim da bi se otvorenjem Muzeja HVO-a stvari mogle pokrenuti s mrtve točke te da bismo imali uvjete i potrebne institucije za suradnju na sličnom projektu i u BiH – kazao nam je Domić.