Osmislili jednostavan program koji žele uvesti svugdje u SBŽ-u

altDom zdravlja u Busovači je ustanova koja je posljednjih godina uglavnom prepoznatljiva po aferama i sumnjivim novčanim transakcijama, koje su ovu ustanovu vodile ka stečaju. Nove općinske vlasti morale su podvući crtu, imenovati novog ravnatelja te pokušati spasiti ono što se spasiti da. Početkom veljače, na dužnost ravnatelja Doma zdravlja u Busovači i službeno je stupio dr. Omer Hadžiradončić.

Noviteti u zdravstvu

O ranijim financijskim problemima u ovoj ustanovi ne želi previše govoriti. Kaže kako odgovara za stanje u DZ nakon stupanja na dužnost ravnatelja. Dr. Hadžiradončić radije govori o novostima i pozitivnim pomacima u zdravstvu po kojima bi, upravo zahvaljujući njemu, ali i zaposlenicima ove odnedavno jedinstvene ustanove nastale spajanjem DZ Busovača i Kaćuni, DZ Busovača konačno mogao biti prepoznatljiv po nečemu pozitivnom i naprednom. Radi se o digitalizaciji sustava zdravstva nakon koje bi bolnički kartoni postali dio povijesti, liječnici bi brže i lakše dolazili do svih potrebnih podataka o pacijentu, a pacijenti minimalno čekali na preglede i pretrage.

„To je za korištenje vrlo jednostavan ali i vrlo učinkovit program. Sadrži sve što imaju slični programi u drugim županijama, samo je pregledniji i time jednostavniji za uporabu. Izradili smo ga ja i moj ujak Sulejman Biberović, inače umirovljeni programer, poštujući sve svjetske standarde i pravila medicinske struke, vodeći računa o svim detaljima kao što su međunarodna klasifikacija bolesti. Program ima sve, od tabele za kronične bolesti, sve vrste oboljenja i podvrste, riziko čimbenike te neograničen prostor za unošenje anamneze bolesti. Pored toga program podsjeća i na termine pregleda, pretraga kod specijaliste”, kaže dr. Hadžiradončić.

Osim liječnicima koji će jednim klikom na računalu dobiti sve potrebne podatke o pacijentu, od njega bi koristi trebali imati i oni radi kojih sustav zdravstva i postoji, a to su pacijenti. Pacijenti više ne bi trebali satima čekati na preglede. Točno bi u minut znali kada će kod liječnika, a kada se ustanove primarne zdravstvene zaštite uvežu sa sekundarnim, onda više ne bi morali voditi računa ni o nalazima jer bi svi bili pohranjeni u njihovom digitalnom kartonu i dostupni nama liječnicima”, pojašnjava ravnatelj DZ Busovača.

Područne ambulante

Plan mu je ponuditi program Ministarstvu zdravstva SBŽ-a čiji je dio planova i digitalizacija sustava zdravstva. Digitalizacija Doma zdravlja Busovača, prema nekim procjenama stajala bi oko 10.000 KM.

I dok čeka na početak digitalizacije, dr. Hadžiradončić kaže kako pokušava sredit stanje u DZ Busovača. Planiraju se otvoriti područne ambulante kao i formirati šest timova obiteljske medicine.

VL / HB.org