Oslobođeni, ali ne i slobodni

U organizaciji hrvatske Udruge logoraša Srednjobosanske županije, u četvrtak je u Vitezu održan okrugli stol na temu: „Zakon o pravima žrtava torture”, a pod motom „oslobođeni ali ne i slobodni”.

Ovo je jedna u nizu ovakvih skupova, a projekt donošenja Zakona,m uz financiranje Europske unije, vodi Udruženje građana „Vive žene”, Centar za terapiju i rehabilitaciju iz Tuzle.

Na skupu održanom u Maloj dvorani Franšiznog centra BiH u Vitezu okupilo se četrdesetak predstavnika logoraša s područja Srednjobosanske županije, te gosti i partneri iz Republike Srpske, predstavnici Višegradskog i Sarajevsko-romanijskog odjela logoraša i Distrikta Brčko.

Prigodnim riječima okupljene je pozdravio predsjednik hrvatske Udruge logoraša Srednjobosanske županije, Anđelko Kvesić, županijski ministar zdravstva, Nikola Grubešić, te predsjednica Udruženja „Vive žene”, Jasna Zečević. Projekt „Zajedno protiv torture”, preedstavio je Jasminn Mešković iz Saveza udruženja logoraša Tuzlanskog kantona, a Zakon o pravima žrtava torture, Murat Tahirović i Senad Jusufbegović, predstavnici Saveza logoraša BiH..

Uz predstavnike srednjobosanske županijske izvršne vlasti Okruglom stolu u Vitezu, prisutan je bio i Nikola Lovrinović, savjetnik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevande.

„Nacrt zakona o pravima žrtava torture, poslali smo Ministarstvu za ljudska prava BiH, a onda i entitetskim i državnom parlamentu, političkim strankama, a i na ovakav način, kroz organiziranje okruglih stolova, upoznajemo zainteresirane a i sve građane i strukture vlasti, kako bi trebalo i moralo biti riješeno pitanje statusa logoraša, a na što se čeka već godinama”, kazala je Jasna Zečević, naglasivši kako su logoraši jedna od skupina ratnih stradalnika koja još uvijek nema reguliran status. A takvih je, kazala je, čak 80 posto od ukupno 200 tisuća njih i članova njihovih obitelji, a onih dvadesetak posto to su pravo ostvarili kroz druge zakone (Zakon o socijalnoj zaštiti , Zakon o boračkim pravima, preko Vlade Republike Hrvatske…). „Ovo je već treći naš pokušaj da se ova bolna pitanja i zakonski reguliraju, a iskreno se nadamo da će zakon konačno biti i donesen, ako ne na državnoj a ono bar na federalnoj razini. U tom slučaju nastavili bi raditi na donošenju krovnog zakona o pravima žrtava torture. Do lipnja ćemo završiti sve ovakve i druge aktivnosti i s pravom se nadamo da će do kraja ove godine zakon biti donesen”, kazala je, ne skrivajući optimizam, predsjednica Udruženja građana „Vive žene”, Jasmina Zečević.

Zvonimir Čilić / VL