Oružane snage BiH bogatije za 283 mlada vojnika

Polaganjem svečane zakletve i potpisivanjem Ugovora o vojnoj službi u Oružane snage BiH, u Centru za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu je 23.12.2016. godine svečano obilježen završetak obuke XVIII klase kandidata za prijem u vojnu službu u OS BiH.

Zakletvu je položilo i svoj prvi Ugovor o vojnoj službi u OS BiH potpisalo 283 mlada vojnika, među kojima je 31 djevojka. Svi oni će biti raspoređeni u komande i jedinice OS BiH na službu i dalju specijalističku obuku. Najbolje rezultate na osnovnoj obuci XVIII klase postigli su: Grahovac Milica, Mijović Tomislav, Talanga Mario i Gadžo Admir.

Kandidatima na obuci uspješno završenu obuku, polaganje zakletve i potpisivanje vojničkog ugovora prvi su čestitali i prisutnima se obratili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Senad Mašović te komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić.

Minstrica odbrane BiH Marina Pendeš je, između ostalog, naglasila da Ministarstvo odbrane i OS BiH uspješno prelaze put tranzicije ka NATO-u, te se “prijem mladih ljudi u profesionalnu vojnu službu kao i podmlađivanje kadra nalazi u samom vrhu naših prioriteta.” Ona je istakla da će Ministarstvo odbrane BiH, kao i do sada, nastaviti izgrađivati sistem, pokretati i realizirati potrebne inicijative kako bi Oružane snage bile institucija u kojoj je čast raditi i u kojoj će se ostvarivati visok nivo svih profesionalnih standarda.”

Generalmajor Senad Mašović je vojnicima čestitao polaganje svečane zakletve i potpisivanje profesionalnog ugovora o prijemu u profesionalnu vojnu službu OS BiH.

“S tim u vezi”, naglasio je general Mašović, “vaša obuka nije završena i konačna, po dolasku u vaše jedinice u koje ćete biti raspoređeni, čeka vas kompleksnija, stručno-specijalistička obuka, a predstoji vam i veliki individualni rad na vlastitom usavršavanju u službi.”

Na svečanosti su bili prisutni i komandant Komande za podršku generalmajor Husein Tursunović i njegov zamjenik brigadni general Marko Stojčić, komandant KoiD brigadir Ilija Petrović, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i vojno-diplomatski predstavnici u BiH, te članovi porodica, rodbina i prijatelji mladih vojnika.

Prethodni članakBiH povećala izvoz za 3,9 posto
Sljedeći članakKiša koja ledi usporava odvijanje prometa u srednjoj Bosni