Optužnica Lijanovićevim ljudima za postavljanje bombe

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Zijada Derviševića (51) iz Suhog Dola kod Travnika tereti za kazneno djelo financiranje terorističkih aktivnosti u vezi s kaznenim djelom terorizam, a njegove suradnike i suoptužene Amela Sefera (37) zvanog Pače i Sašu Bonića zvanog Sale i Ćelo (27) iz Zenice za kazneno djelo terorizma. Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Sefer je optužen i za kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Nabavio sredstva

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Dervišević nabavio sredstva radi terorističkog napada, dok su optuženi Sefer i Bonić napali na fizički integritet osobe radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva kao i ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH.

Podsjetimo, prije četiri mjeseca policijski službenici Uprave policije Federacije BiH i MUP-ova Zeničke-dobojske i Srednjo-bosanske županije uhitili su osobe koje se dovode u sumnju da su sudionici, inicijatori ili naredbodavci napada postavljanjem eksplozivne naprave u Zenici pod automobil Ive Tadića, poslanika Skupštine ZDK i Doma naroda FBiH.
Tada su bili uhićeni i Zeničanin Elvir Isaković (34) te Vladimir Popilovski (55) iz Zavidovića, ali se oni ne spominju u saopćenju o potvrđenoj optužnici koju je pripremio državni tužitelj Dubravko Čampara.

Otkrivanje ovog istražitelje je dovelo i do slučaja premlaćivanja Zorka Ivankovića iz Zenice, donedavnog poslanika Narodne stranke Radom za boljitak u istoj skupštini, ali i nekoliko drugih politički motiviranih djela.

Telefonski razgovori

Dervišević je na posljednjim izborima bio na listi Narodne stranke Radom za boljitak braće Lijanović za Srednjobosansku županiju, jedan je od vodećih ljudi ove stranke u Travniku i SBŽ. Pojedini mediji su tijekom istrage objavljivali navodne informacije iz istrage da je Dervišević uoči samog nedjela imao čak 22 telefonska razgovora s Jerkom Lijanovićem u danima što su prethodili podmetanju eksplozivne naprave.
Naprava je eksplodirala ispod pneumatika desnog točka automobila ” VW passat” koji je u vlasništvu Ive Tadića dok su se u vozilu nalazili on i Pero Mamić, zastupnik u Skupštini ZDŽ.

Dnevni avaz/HB.org