Optimistični Branko Karačić

Viteški premijerligaš završio je produženu jesensku sezonu na mjestu iznad „crvene linije“, na desetom mjestu ( 18 7 2 9 17 : 28), što je rezultat koji zadovoljava ambicije kluba i otvara lijepe perspektive za proljetni nastavak sezone.

To je rečeno i na druženju organiziranom u restoranu „La punt“ a što je bio i službeni kraj sezone za nogometaše i stručne radnike, a za jedan broj igrača i definitivni razlaz s dosadašnjim klubom. To su, uz ranije sporazumne raskide ugovora s Jasminom Smrikom i Nusmirom Fajićem, Marko Basara, Vedran Vidović, Toni Pezo, Sanel Alić i Vedran Kantar, koji nisu opravdali očekivanja stručnog stožera. Ocijenjeno je, naime, s da se s njima u proljeće neće moći ostvariti zacrtani cilj – ostanak u Premijer ligi – te da se umjesto njih moraju dovesti kvalitetniji igrači. Odlučeno je, također, da trojica mladih, vrlo talentiranih igrača, koji u teškoj borbi za ostanak u ligi ne bi imali potrebnu minutažu, Josip Grebenar, Dragan Jurčević i Mario Matković, proljeće provedu na posudbi, u sredinama gdje će imati priliku igrati i sazrijevati.

O tomu, o završetku sezone, o igračkom kadru i pripremama koje slijede za nastavak proljetne sezone, razgovarali smo sa šefom stručnog stožera Viteza, Brankom Karačićem, uglednim trenerom koji je, nema dvojbe, mnogo što u klubu, kada je stručni rad u pitanju, postavio na nove, čvrste nogometne noge.

Kazao je Karačić kako je u Vitez došao nakon tri odigrana kola i tri uzastopna poraza Viteza.

„U narednom četvrtom kolu, više sretno nego kvalitetnom i dobrom igrom, pobijedili smo Velež u Mostaru i kotač se, tako bi rekao, pokrenuo u pozitivnom smjeru. Istina, i dalje nije sve išlo kako treba, bilo je dobrih ali i loših igara, oscilacija u igri, dobrih i loših rezultata. Međutim, ima li se u vidu vrlo loš ulazak u sezonu, neuigranost i nekompletiranu momčad, rezultati na kraju jesenske sezone su vrlo solidni, dobri, moglo bi se reći. Jer, s 23 osvojena boda imamo dobre temelje na kojim ćemo, nakon dobrih priprema i, vjerujem, ojačanog igračkog kadra, graditi ostanak u Premijer ligi što je i temeljni cilj našega kluba“, jasan je bio uvijek konkretni i odmjereni Branko Karačić, naglašavajući kako vjeruje u pobjednički proljetni start protiv Veleža u Vitezu i „odlučan put ka zacrtanom cilju“.

„Znamo mi što nas čeka, što znači kada svaka utakmica znači „biti ili ne biti“, ali vjerujem da sve zamke i prepreke koje nas čekaju možemo i hoćemo savladati i izboriti ostanak u Premijer ligi. Jasno je, nastavio je Karačić da za igrače, s kojim smo se na lijepi i sporazumni način rastali, moramo naći zamjene koje će biti na višoj razini kvalitete i mogućnosti, potrebne za bespoštednu borbu koja nas u proljeće čeka. Tražimo, tu nema nikakvih tajni, centralnog braniča, špicu, dva krilna igrača i desnog bočnog. E, sad je pitanje što ćemo od ovih želja, potreba i naših traženja, realizirati. Ostavljamo to za prijelazni rok. Imamo mi svoje „pikove“, odavno pojedine igrače pratimo, snimamo, vodili smo i vodimo razgovore, no za sada o imenima, iz razumljivih razloga, ne možemo razgovarati“, naglasio je Karačić, ističući kako je upitan ostanak Borislava Pilipovića koji je „vrlo bitan član naše momčadi na terenu i u svlačionici“. „Riječ je o njegovim obiteljskim problemima, ili je bolje reći o obiteljskim planovima. „Sve ćemo poduzeti da ga zadržimo, a što će na kraju biti zaista je teško treći i predvidjeti“, kaže Karačić.

Vitez će pripreme za proljetnu sezonu početi 12. ili 13. siječnja, dvadesetak dana će trenirati u Vitezu, bez obzira na vremenske uvjete, a početkom veljače će otputovati u toplije krajeve, u Međugorje ili u Istru.

U vrijeme priprema planirano je odigrati čak 8 – 10 trening utakmica, a Karačić se nada, s ojačanim i kompletiranim sastavom kadrim ostvariti zacrtani cilj – ostanak u Premijer ligi.