Optimistične najave ŽO HSS SBŽ

Nakon izborne skupštine održane 14. prosinca prošle godine, u petak je u Travniku održana prva redovita sjednica srednjobosanskog Županijskog odbora HSS-a, po vodstvom predsjednika Ante Lozančića.

S ove sjednice ŽO javnosti se oglasio priopćenjem u kojemu se navodi kako je ovo najviše  županijsko tijelo stranke još jednom potvrdilo ustrajavanje na stranačkoj programskoj deklaraciji koja nudi alternativu osobito sredinama mješovitog nacionalnog sastava kakva je većina općina Srednjobosanske županije.

Riječ je o prijedlogu prema kojemu bi se vršila rotacija općinskog načelnika koji bi bili birani u klubovima naroda u općinskim vijećima, uz uvjet da po popisu stanovništva iz 1991. godine bilo minimalno 33,34 posto (trećina ukupnog  stanovništva) tog naroda iz kojega se bira načelnik.

Na ovoj sjednici, navodi se u priopćenju upućenog javnosti, razmatran je i potpisani Sporazum s HDZ-om BiH. Izražena je zabrinutost i sumnja u njegovu implementaciju, uz podsjećanje kako je HSS dao veliki doprinos u formiranju županijske Vlade s legitimnim predstavnicima hrvatskih političkih stranaka „te smo, kao sastavni dio Hrvatskog bloka 10 (7 zastupnika HDZ-a BiH, 2 HDZ-a 1990. i 1 HSS-a op.a.), držeći se čvrsto potpisanog sporazuma, odbili ponudu ulaska u vlast sa strankama platforme“.

„Hrvatska seljačka stranka nikada neće odstupiti od sporazuma s HDZ-om i od Hrvatskog bloka 10 kada su u pitanju hrvatski nacionalni interesi, ali upozoravamo da bahat i netolerantan odnos prema nama od strane naših partnera iz Sporazuma dugoročno gledano može ozbiljno naškoditi svima unutar Hrvatskog bloka 10 u Skupštini Srednjobosanske županije“, ističe se u priopćenju te se navodi da je ŽO utvrdio plan po kojemu bi na predstojećim lokalnim izborima ova stranka izborila po dva mandata u općinskim vijećima izuzev Bugojna i Gornjeg Vakufa – Uskoplja, gdje se planom očekuje po jedan vijećnički mandat.

Zvonimir Čilić / VL