OPREZ: Zbog vrućine česte glavobolje i mučnine, povećan broj ujeda krpelja

Nagle vrućine i visoke temperature zraka kod mnogih osoba uzrokuju zdravstvene probleme, a evidentni su i ubodi insekata koji izazivaju određene alergijske reakcije.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo za 24 sata registrirana su 594 pacijenta koji su se uglavnom javili zbog neuroloških glavobolja, vrtoglavica i mučnina, a česte su i oscilacije krvnog pritiska, ponajviše kod osoba koje ionako imaju problema s tim. Među pacijentima bilo je dosta i asmatičara zbog povećane količine vlažnosti u zraku.

Dežurna u Zavodu prim. dr. Ružica Mitić kazala je Agenciji FENA da su za tri posljednja dana registrirana i tri slučaja ugriza zmije, a ti pacijenti su adekvatno zbrinuti.

Ona kaže da je u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u nedjelju tijekom dana registrirano i 58 pacijenata koji su zatražili pomoć medicinskog osoblja zbog uboda krpenja, a jučer je bilo 48 takvih slučajeva.

Statistika pokazuje da je učestalost pojave krpelja povećana za oko 20 posto u odnosu na isti period prošle godine. Njihovom razmnožavanju pogoduju vlaga i kiša, ali intenzitet će opasti u srpnju i kolovozu.

Preporučuje da ljudi krpelje ne vade sami jer obično ostanu nožice, odnosno krpelj se ne izvadi kompletno, te da se za tu vrstu intervencije obrate prvoj zdravstvenoj ustanovi.

Naglašava da se krpelji obično nalaze u visokoj travi, grmovima, šumi… Stoga svima koji borave u prirodi preporučuje pokrivanje izloženih dijelova tijela. Krpelj se obično zakači za odjeću, te se presvlačenjem zakači na kožu.

U vrijeme visokih temperatura zraka stručnjaci preporučuju izbjegavanje boravka na otvorenom i izlaganja suncu od deset do 17 ili 18 sati. U slučaju da se to ne može izbjeći preporučuju adekvatnu zaštitu glave i drugih otkrivenih dijelova tijela te obvezno nositi vodu uz sebe.

– Koža je naš najveći organ. Na visokim temperaturama mnogo se znojimo i preko kože gubimo mnogo tekućine koju trebamo nadoknaditi. U protivnom pojavljuju se stanja kolapsa koja su posebno česta u prijevoznim sredstvima gdje je veća gužva i viša temperature zraka – kazala je prim. dr. Mitić.

U izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda navodi se da se slične vremenske prilike očekuju i narednih dana s dnevnom temperaturom do 38 stupnjeva Celzijusa.