OPREZ: U regionu 30 oboljelih od tuberkuloze, uzrok nargila?

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije i Ministarstva zdravlja navode da je broj oboljelih u Srbiji od tuebrkoloze u posljednjih deset godina u stalnom opadanju, ali, nažalost, postoje mjesta u kojima tuberkuloza pluća predstavlja značajan problem, a jedan od tih gradova je i Novi Pazar, koji na godišnjem nivou bilježi više od 50 novooboljelih građana.
Kao glavne krivce za širenje zarazne bolesti među mladima u Sandžaku krive vlasnike nargila klubova. Nargila je postala veoma popularna, a u aromatizovanom duhanu uživaju uglavnom mladi. Mladi često ne mijenjaju pisak za pušenje, već koriste isti, a crijevo nargile zbog slabog održavanja higijene zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog i mikrob tuberkuloze, koji se prenosi na korisnike.
Nargila ili šiša – kako god da zovete cijev za pušenje aromatizovanog duhana, može biti gora od cigareta, upozoravaju britanski stručnjaci.
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da jedna “seansa” pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta. Samo zato što duhan u nargili miriše ljepše od onog u cigaretama, ne znači da ne sadrži iste štetne materije. Štaviše, on ima iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja.

Prethodni članakNa pasoše se čeka i do 45 dana, za četiri mjeseca izdata 8.753 po hitnom postupku
Sljedeći članakZabrinuti mještani traže od Općine i OV Vitez odgovore i javnu raspravu o poduzeću Greta Green