Oprez, novi virus prijeti s Facebooka

Ukoliko u chat prozor dobijete poruku ‘Wanna laugh?’ od nekog od prijatelja, u pitanju je virus koji napada računalo. Nakon što mu odgovorite, poslat će vam link na stranicu koja neiskusnom oku izgleda kao YouTube. Tamo se obično nalazi video s vašim imenom u naslovu, te komentari vaših prijatelja, najčešće na engleskom.

Umjesto videa, na stranici je obavijest da morate skinuti novu verziju programa za reprodukciju videa, no ako kliknete na to, zarazit ćete računalo virusom i shvatiti da ste prevareni jer video ne postoji. 

Virus možete pobijediti na ovaj način: 

1. Ukoliko ste zaraženi virusom, te i sami nehotice šaljete prijateljima poruku ‘Wanna laugh?’, trebali biste smjesta promijeniti Facebook lozinku. 

2. Ako to niste u mogućnosti napraviti, pokušajte dobiti više informacija u Facebook rubrici ‘Pomoć’. 

3. Iako je najbolji lijek prevencija, tj. izbjegavanje otvaranja sumnjivih linkova, koji najčešće imaju oblik bombastičnih poruka, naslova i provokativnih slika, a neki čak doslovno traže od vas da kliknete na njih, može vam pomoći i kvalitetan antivirusni program. 

U nekim slučajevima ‘zaraze’ korisnici više nisu mogli pristupiti Facebooku kako bi promijenili lozinku, a iako za takve slučajeve još ne postoji jedno rješenje koje funkcionira za sve, neki preporučuju da nakon skeniranja kvalitetnim antivirusnim programom jednostavno upišete još jedan ‘www.’ ispred adrese www.facebook.com i tako pristupite svojem profilu.

net.hr